Kasterlee heeft een bewogen gemeenteraad achter de kiezen. Op de agenda stonden de komst van een megavarkensstal in Kleinrees en het asielcentrum in voormalig hotel "De Residentie". Het liep al aardig mis bij het eerste toegevoegd agendapunt over de megavarkensstal.
N-VA Kasterlee vroeg een stemming hierover waarop het CD&V-bestuur een eigen stemming opdrong om dan weer die stemming van oppositiepartij N-VA af te voeren. N-VA Kasterlee oordeelde dat ze hiermee monddood gemaakt werden en verliet ostentatief de zaal. De zaak wordt nu aangevochten bij de provinciegouverneur en krijgt nog een staartje.
De deuren van de raadszaal moesten noodgedwongen openblijven. Zoveel publiek trok de gemeenteraad in Kasterlee.
Een actiecomité tegen de komst van een megavarkensstal in Kleinrees, een antibetoging door een ferme Boerenbond delegatie én een actiecomité tegen de manier waarop het asielcentrum in voormalig hotel "De Residentie" wordt opgericht.
Het publiek stond bijeengepakt achter de raadsleden en stond tot buiten toe aan te schuiven. Eerste punt betrof de megavarkensstal in Kleinrees.
De spandoek van het actiecomité "Niet tegen de landbouw wél tegen een industriële stal van 8.000 varkens" werd uitgejouwd door de Boerenbond-afgevaardigden. N-VA Kasterlee vroeg dat de gemeenteraad zich zou uitspreken over het gunstig advies van het CD&V schepencollege. De CD&V fractie staat immers niet unaniem achter dat gunstig advies en weigerde dan ook in te gaan op de stemming met als argument dat "de houding van de gemeenteraad bevragen geen bevoegdheid is van de gemeenteraad". Daarop verliet de N-VA fractie de zaal.
De N-VA fractie reageert ontzet: "Wat zou een gemeenteraad niet bevoegd zijn om een standpunt van een gemeenteraad in te nemen? Dit is ongezien. Wij hadden ook nog toegevoegde punten over het asielcentrum, een cadeaubonautomaat en een subsidie voor zwerfvuilophaling om verenigingen te steunen.
Op die manier zouden die agendapunten en eigenlijk elk toegevoegd punt waar de CD&V-meerderheid mee gewrongen zit en zich niet over wil uitspreken, weggestemd worden. Is dat nog democratie? Het is een laffe politiek waar wij niet aan meedoen. Een aanfluiting van de werking van de gemeenteraad en van ons werk als grootste oppositiepartij in het bijzonder", betreurt N-VA, dat erop wijst dat deze procedureslag louter de onenigheid binnen de eigen CD&V fractie moest verdoezelen. "Wij zijn niet de partij om zaken juridisch aan te vechten maar hiermee trekken we naar de provinciegouverneur", vervolgen ze.
Tot het punt over de omvorming van "De Residentie" tot een asielcentrum kwam het zelfs niet want de 8-koppige N-VA-fractie stapte op. "Wij, noch het actiecomité zijn tegen de landbouw. Waar het ons om te doen is, is dat het een megastal betreft van 8000 varkens – dat is geen landbouw meer, dat is industrie.
Zoiets concurreert niet alleen de lokale landbouwer dood maar veroorzaakt ook enorme overlast zo dicht bij een woonwijk", licht N-VA Kasterlee toe. De Vlaamse Overheid bevestigt dit en gaf via het AMV (Agentschap Milieuvergunningen) een negatief advies over de megavarkensstal in Kleinrees. Dat advies werd, samen met dat van het schepencollege, overgemaakt aan de provinciale milieuvergunningscommissie die zich gisteren (24 november) over het dossier uitsprak. Die commissie maakt morgen haar definitieve advies over aan de bestendige deputatie die uiteindelijk zal de beslissing neemt in dit dossier.
"Met ons vertrek op de gemeenteraad hebben we duidelijk laten zien dat wij ons niet monddood laten maken", reageert N-VA Kasterlee. We volgen het punt over de megavarkensstal in Kleinrees verder op de voet. Ook de bekommernissen van de inwoners over het asielcentrum in De Residentie maken we integraal over aan het gemeentebestuur.
Onze suggesties voor een cadeaubonautomaat en een toelage voor zwerfvuilophaling brengen we volgende gemeenteraad opnieuw op de agenda – tenminste als de CD&V ons daar weer niet verhindert om deze punten te brengen...", besluit N-VA Kasterlee.