Bart De Wever stevent af op een monsterscore bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Volgens een peiling die zaterdag in Het Laatste Nieuws staat, zou N-VA in Antwerpen 42,9 procent van de stemmen halen.


De stadslijst van sp.a en CD&V zou maar 25,4 procent van de Antwerpenaars achter zich krijgt.

Volgens de peiling zou de N-VA met dat stemmenaantal 26 van de 55 zetels in de Antwerpse gemeenteraad in de wacht slepen, net geen absolute meerderheid. Daarmee is De Wever 'incontournable'.

46,5% wil De Wever als burgemeester
Op de vraag 'wie wil u als burgemeester' scoort De Wever nog beter: 46,5 procent kiest dan voor hem.

De stadslijst van Patrick Janssens, met sp.a en CD&V, zou volgens de peiling 10 procent minder halen dan sp.a alleen in 2006. Het forse verlies voor de stadslijst is vooral opmerkelijk omdat de helft van de Antwerpenaars tevreden is over het stadsbestuur en zijn of haar burgemeester.

Voorts verliest Vlaams Belang meer dan de helft van zijn kiezers aan N-VA. De extreemrechtse partij zou verschrompelen tot 13,1 procent. Groen zou onder aanvoering van Meyrem Almaci groeien tot 10,3 procent, Open Vld zakt naar 5,5 procent.

Voor de peiling van TNS Media werden 808 stemgerechtigde inwoners van Antwerpen telefonisch ondervraagd tussen vrijdag 27 en maandag 30 april 2012. Dat is een week nadat De Wever bekendmaakte dat hij de lijst van zijn partij zou trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Van alle ondervraagden gaf 5,3% geen uitgebrachte stem aan: ze weigerden dat of verklaarden niet te gaan stemmen of niet te weten op wie ze zouden stemmen.

Bron Belga