Uit een nieuwe studie over de gemeenteraads- verkiezingen blijkt dat de drie traditionele partijen slechts in 15% van de gemeenten stand houden. CD&V, de SP.A en Open VLD verliezen dus kiezers in 7 op de 10 gemeenten. De N-VA laat dus diepe sporen na.

 

Het is een traditie. Het duurt even voor de cijfers op tafel komen om de uitslagen van partijen bij gemeenteraadsverkiezingen te vergelijken. Johan Ackaert en Sofie Hennau hebben dat werk gedaan door de grote massa cijfers die we krijgen op verkiezingsavond te filteren naar de gemeenten waar de partij deelnam aan de verkiezingen. Dit cijferwerk geeft verrassende resultaten over winst en verlies.

7 op de 10

De cijfers tonen op de eerste plaats hoe diep de N-VA de traditionele partijen raakt. CD&V, de SP.A en Open VLD verliezen in bijna 85% van de gemeenten. Ze boeken slechts in 15% van de gemeenten winst. Anders uitgedrukt: deze partijen verliezen kiezers in bijna 7 op de 10 gemeenten.

Het succes van de N-VA is vooral zichtbaar bij Vlaams Belang. Deze partij verliest in vrijwel alle gemeenten. Alleen Groen kan weerwerk bieden. In drie op de vier gemeenten kan de partij een positief cijfer laten optekenen.

De N-VA gaat overal vooruit, maar dat is vrij logisch omdat bij de vorige verkiezingen in 2006 de partij slechts in een handvol gemeenten zonder kartel deelnam aan de verkiezingsslag.

Historisch dieptepunt

De winst van de N-VA laat dus diepe sporen na. Ackaert: “De traditionele partijen hebben nog nooit zo laag gestaan sinds we kunnen meten, dus sinds de verkiezingen na de fusie van de gemeenten. Ze staan op een historisch dieptepunt.”

E. Wijnen DR /