Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Generatoren van Hoop: Europees Parlement schenkt generator aan Oekraïne 

EP

De donatie van een generator door voorzitter Metsola, namens het Europees Parlement, is onderdeel van de “Generators of Hope”-campagne om Oekraïners de winter door te helpen.

In het bijzijn van de Belgische Minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, Annelies Verlinden, de Brusselse Commissaris voor Europa en Internationale Organisaties, Alain Hutchinson, en de Burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, heeft de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, donderdagmiddag namens het Parlement een generator voor de campagne “Generators of Hope” (Generatoren van Hoop) aangeboden.

Tijdens het evenement zei voorzitter Metsola: "Ik ben er trots op dat ik deze generator namens het Europees Parlement kan schenken aan de dappere bevolking van Oekraïne, als onderdeel van onze Generatoren van Hoop-campagne.

Miljoenen Oekraïners zitten zonder elektriciteit als gevolg van de meedogenloze en ongerechtvaardigde aanvallen van Rusland op kritieke civiele infrastructuur.

Met deze praktische donatie en met behulp van andere donaties van steden en dorpen in heel Europa willen we deze winter essentiële voorzieningen in Oekraïne draaiende houden en energie leveren aan ziekenhuizen, scholen, watervoorzieningen en opvangcentra.

Vandaag, in het bijzijn van Federaal Minister Annelies Verlinden en de heren Hutchinson en Doulkeridis, als vertegenwoordigers van de stad Brussel, wil ik de Europese steden en de nationale contactpunten voor civiele bescherming bedanken voor hun actieve betrokkenheid bij onze Generatoren van Hoop-campagne.

Samen kunnen we dit. Bedankt en Slava Ukraini.”

Federaal Minister Annelies Verlinden zei: “We steunen de campagne Generatoren van Hoop volledig. Als we de handen ineenslaan met de tweehonderd grootste steden van Europa, kunnen we hoop geven aan de bevolking van Oekraïne in deze moeilijke tijden. De generator die het Europees Parlement vandaag schenkt, symboliseert de warmte die we vanuit België naar Oekraïne willen sturen, maar ook onze steun en moed. Ik hoop dat velen dit voorbeeld zullen volgen.”

Foto's en ander audiovisueel materiaal van de start van de campagne zijn beschikbaar via onderstaande link in het multimediacentrum van het Europees Parlement en op EbS.

Achtergrond

Door de aanhoudende aanvallen van Rusland op de kritieke civiele infrastructuur, die het internationale en humanitaire recht schenden, is meer dan de helft van het elektriciteitsnetwerk van Oekraïne beschadigd of vernietigd, waardoor miljoenen Oekraïners zonder elektriciteit zitten.

Het Europees Parlement en Eurocities, het netwerk van de ruim tweehonderd grootste steden van Europa, hebben op 23 november de campagne Generatoren van Hoop gelanceerd. De campagne doet een oproep aan steden om stroomgeneratoren, transformatoren en reserve-onderdelen voor elektriciteitsnetwerken te doneren om Oekraïners te helpen de komende strenge winter door te komen.

De door het Europees Parlement geschonken generator van 325 kVA is voldoende om een middelgroot gebouw, zoals een school of administratief kantoor, van stroom te voorzien.'  Foto EP EU.

EP

Deel dit artikel