Vrijdag gaat het Gent Jazz festival van start. Legendes zoals Tony Bennett & Lady Gaga, Van Morrison, Ginger Baker, Neneh Cherry, Bill Laswell, Abdullah Ibrahim, Zaz en Rodrigo y Gabriela staan op de topaffiche.

Net zoals de vorige jaren zal Gent Jazz van 10 tot en met 18 juli een staalkaart bieden van relevante muziek uit de jazz én aanverwante genres, met een uitgebalanceerde mix van jong talent en gevestigde waarden.

Vrijdag 10 juli

De eerste dag van het festival wordt een dag vol jazz en experiment. Met zijn cultgroep Material en de legendarische Master Musicians of Jajouka slaat bassist Bill Laswell vakkundig elke muzikale begrenzing aan diggelen.

Diezelfde dag omringt Jack DeJohnette zich in het reünieproject 'Made in Chicago' met Muhal Richard Abrams, Larry Gray en Roscoe Mitchell, allen pioniers van de avant-garde jazz.

Verder die dag: Kris Davis Infrasound (met o.a. Joachim Badenhorst), David Virelles 'Mbókò en het trio Reijseger-Fraanje-Sylla. Het festival opent met jong talent van hier: het duo Keenroh (fluitist Jan Daelman en pianist Thijs Troch) wordt voor de gelegenheid uitgebreid tot Keenroh XL met o.a. Bart Maris en Teun Verbruggen.

Zaterdag 11 juli

De tweede festivaldag volgt een les in jazzgeschiedenis met Abdullah Ibrahims Mukashi Trio en Charles Lloyd Quartet (feat. Gerald Clayton, Joe Sanders & Kendrick Scott), twee grootheden uit de hedendaagse jazz.

Rijzende ster Vijay Iyer, vorig jaar nog een onvergetelijke artist in residence op Jazz Middelheim, zien we terug met zijn Trio. Eerder dit jaar verscheen de meeste recente trioplaat van Vijay Iyer op ECM: 'Break Stuff'.

Yuri Honing Acoustic Quartet en Toine Thys Trio vullen de Garden Stage aan. Ook deze twee groepen hebben net een nieuwe plaat uit.

Zondag 12 juli

Op zondag begint Gent Jazz - net zoals vorig jaar - extra vroeg, zodat het 's avonds niet te laat uitloopt voor wie maandag geen vakantie heeft.

Eerder was al bekend gemaakt dat Tony Bennett & Lady Gaga, Bill Charlap Trio en Stéphane Belmondo Trio (met zijn project 'Love for Chet') op het grote podium zullen aantreden.

Nu maken Michel Bisceglia en een uniek eerbetoon aan Billie Holiday door Kurt Overbergh (artistiek directeur bij de AB) de dag compleet. Op 7 april 2015 viert de jazzwereld de honderdste verjaardag van Lady Day. Kurt Overbergh is een van haar grootste fans met een uitgebreide platencollectie.

Woensdag 15 juli

Het tweede Gent Jazz-luik opent op woensdag 15 juli met de Franse superster Zaz. Op haar recentste album bezingt de jonge Française haar liefde voor Parijs in een mix van jazz, chanson en swing. Een formule die haar wereldwijd succes bezorgt en ook in Gent ongetwijfeld zal aanslaan.

Andere namen op de affiche voor die dag zijn Andreya Triana en Alice On The Roof op het grote podium en Isolde Et Les Bens en Little Dots op de Garden Stage.

Donderdag 16 juli

Een dag in het teken van de gitaar. Gent Jazz haalt opnieuw het unieke Mexicaanse gitaarduo Rodrigo y Gabriela naar de Bijloke-site.

Dan is er ook nog de jonge bluesgod Gary Clark Jr. De man laat zijn gitaar blauwe tranen huilen, zoals enkel Jimi Hendrix het hem voordeed.

De jonge Britse Laura Mvula brengt een mix van soul, jazz en gospel,

De dagaffiche wordt aangevuld met de Amerikaanse Rhiannon Giddens - u kent haar misschien als de voormalige frontvrouw van de rootsgroep The Carolina Chocolate Drops - en de Gentse topper Nordmann - u kent dit kwartet misschien van de RockRally of de veelvuldige media-aandacht.

Ignatz, het alter ego van Bram Devens, krijgt drie sets op de Garden Stage.

Vrijdag 17 juli

Van Morrison, de legendarische Noord-Ier, sluit op vrijdag 17 juli af als headliner (vid & foto). Hij wordt deze zomer zeventig jaar. Tien jaar geleden was hij al eens te gast in Gent, tijdens het Blue Note Records Festival, de voorloper van Gent Jazz.

Diezelfde avond concerteert ook Ginger Baker Jazz Confusion (vid). Baker werd eind jaren '60 wereldberoemd met zijn band Cream. In het huidige kwartet Jazz Confusion komen alle invloeden uit zijn carrière samen, gaande van jazz, rock en latin tot afro-beat.

Flying Horseman, de band rond spilfiguur Bert Dockx (o.a. ook Dans Dans), bespeelt die dag de Garden Stage, het tweede podium van het festival.

Zaterdag 18 juli

De slotdag van Gent Jazz was al langer bekend: Gregory Porter, Snarky Puppy, GoGo Penguin, STUFF. en BRZZVLL feat. Anthony Joseph.

Neneh Cherry vervolledigt het programma op 18 juli. De Zweedse is reeds decennialang een voorname figuur binnen de Britse urban scene en blijft zichzelf heruitvinden, ditmaal in samenwerking met het elektronica duo RocketNumberNine.

Gent Jazz, van 10 tot en met 18 juli.

► meer info en tickets via gentjazz.com