Vandaag rond 13.30 uur was er een korte stroomonderbreking op campus Sint-Elisabeth van het AZ Turnhout.

Ondanks de periodieke testen die het ziekenhuis uitvoert op de noodstroomgenerator, werkte deze bij dit incident niet zoals het hoort. Omdat de oorzaak voor dit probleem nog niet gevonden is, besluit het ziekenhuis om alle operaties op campus Sint-Elisabeth uit te stellen die ingepland staan op woensdag 16 juni.

De stroomvoorziening van het ziekenhuis liep na een korte onderbreking snel weer normaal. De veiligheid van patiënten, bezoekers en medewerkers is niet in het gedrang gekomen.

Omdat de noodstroomgenerator niet reageerde zoals het hoort, besloot het ziekenhuis om geen enkel risico te nemen bij de geplande ingrepen.

Daarom werden vandaag, meteen na de stroomonderbreking, alle ingrepen in het operatiekwartier van campus Sint-Elisabeth en het Kempens Hartcentrum uitgesteld.

Externe techniekers zijn al sinds deze namiddag ter plaatse, maar voorlopig werd er nog geen oorzaak gevonden voor het probleem.

Daarom besloot de crisiscel van het ziekenhuis 's avonds om ook de geplande ingrepen van woensdag 16 juni uit te stellen. Patiënten worden hiervan telefonisch op de hoogte gebracht.

Het gaat enkel om de ingrepen die gepland staan op het operatiekwartier op campus Sint-Elisabeth en het Kempens Hartcentrum. Operaties op campus Sint-Jozef gaan wel door zoals gepland. Beide campussen hebben een eigen noodstroomgenerator.

Spoedgevallen

Patiënten kunnen terecht op de spoeddienst van het ziekenhuis. Indien een ingreep op korte termijn noodzakelijk is worden patiënten na stabilisatie naar een ander ziekenhuis in de buurt gebracht, uiteraard onder medische begeleiding.

De storing in de noodstroomgenerator heeft geen gevolgen voor de werking van andere diensten op campus Sint-Elisabeth. Afspraken en onderzoeken op andere diensten gaan dus door zoals gepland.