De slachtoffers van de crash van het toestel van Germanwings in de Franse Alpen zijn afkomstig uit een vijftiental landen. Dat hebben de Franse autoriteiten gemeld. Het merendeel van de slachtoffers heeft de Duitse of de Spaanse nationaliteit.

Daarnaast is er ook bevestiging van slachtoffers uit Argentinië, Australië, België, Colombia, Denemarken, Groot-Brittannië, Israël, Japan, Marokko, Mexico en Nederland, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius tijdens een persconferentie. Even voordien had premier Manuel Valls gezegd dat er ook een Amerikaans slachtoffer is.

De lijst is nog niet definitief, aldus Fabius. Het land waar de vlucht vertrok, Spanje dus, moet de gegevens bezorgen en de gegevens moeten ook worden geverifieerd. Volgens Valls moeten Lufthansa en de Duitse en Spaanse autoriteiten het geheel van gegevens bezorgen. Hij hoopt dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Germanwings heeft gezegd dat het nog steeds probeert de familie van sommige slachtoffers te bereiken, en dat sommige passagiers mogelijk een dubbele nationaliteit hadden, wat de telling moeilijker maakt.

De voorlopige lijst :

72 Duitsers, bevestigd door Germanwings.
35 Spanjaarden, volgens Germanwings; Spanje zegt dat er mogelijk 49 Spanjaarden zijn.
3 Britten, bevestigd door de regering, die zegt dat er meer kunnen zijn. Germanwings bevestigt slechts 1 Brit.
3 Kazakhen, bevestigd door de regering.
2 Amerikanen, bevestigd door Germanwings.
2 Argentijnen, bevestigd door Germanwings.
2 Australiërs, bevestigd door de regering en Germanwings.
2 Colombianen, bevestigd door de regering. Germanwings heeft het over 1 Colombiaan.
2 Iraniërs, bevestigd door Germanwings.
2 Japanners, bevestigd door de regering. Germanwings noemt slechts 1 Japanner.
2 Mexicanen, bevestigd door de regering. Germanwings heeft het over 1 Mexicaan.
2 Venezolanen, bevestigd door Germanwings.
1 Belg, bevestigd door Germanwings.
1 Deen, bevestigd door de regering en Germanwings.
1 Nederlander, bevestigd door de regering en Germanwings.
1 Israëli, bevestigd door de regering en Germanwings.
1 Marokkaan, bevestigd door premier Valls.
1 Turk, bevestigd door de regering. (vrt)

Vrees dat wolven er met stoffelijke overschotten vandoor gaan
Op de plaats in de Franse Alpen waar het vliegtuig van Germanwings neerstortte, leven veel wolven. Het was daarom dat een aantal agenten de rampplek dinsdagnacht bewaakte. De vrees bestaat dat de dieren er met de stoffelijke resten van de slachtoffers van door zouden gaan, melden verschillende Franse media.

Het wordt een zware klus om de slachtoffers en de wrakstukken te bergen van het vliegtuig dat gisteren neerstortte in de Franse Alpen. Hulpdiensten noemen het gebied onherbergzaam en moeilijk begaanbaar.

Veel bergingswerk zal met helikopters moeten worden gedaan, omdat het vanwege de steile puinhellingen nauwelijks mogelijk is om de rampplek te voet of met kraanwagens te bereiken.

De plek waar het vliegtuig neerkwam ligt op zo'n 1700 meter hoogte, in het gebied Vallon de Galèbre. Vanuit de lucht zijn brokstukken gezien, verspreid over een gebied van ongeveer 2 vierkante kilometer. Omdat er weinig grote wrakstukken te zien zijn, gaan de autoriteiten ervan uit dat het toestel met grote snelheid is gecrasht.


Onverharde weg

Ongeveer een kilometer ten westen van de rampplek loopt een onverharde weg. Deze ligt pakweg 200 meter lager dan waar de wrakstukken liggen. Door de steile hellingen en losliggende stenen is het niet eenvoudig om deze weg te bereiken. Door de regen en lichte sneeuw van de laatste dagen is het er glad.

De onverharde weg is zo'n 4 kilometer lang en leidt naar Le Vernet, het dichtstbijzijnde dorp. Daar wonen nog geen 130 mensen. Vanaf daar loopt een geasfalteerde weg naar Seyne-les-Alpes, 10 kilometer verderop.

Van daaruit wordt de bergingsoperatie gecoördineerd en daar is ook een crisiscentrum ingericht. De helikopters die worden ingezet voor de zoektocht vertrekken vanaf een klein geïmproviseerd vliegveld even buiten het dorp.

In Parijs proberen deskundigen informatie te krijgen uit de zwarte doos van het ramptoestel van Germanwings. De zwaar beschadigde voicerecorder bevat de gesprekken tussen de piloot en copiloten, de communicatie met luchtverkeersleiders en andere geluiden uit de cockpit.

"We moeten afwachten of we daadwerkelijk naar de gesprekken kunnen luisteren", aldus een van de betrokkenen. Vanmorgen zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve nog dat de doos bruikbaar is.

Naar de tweede zwarte doos, waarin alle vluchtgegevens zijn opgeslagen, wordt nog gezocht.  Foto FR3