De Geschiedkundige Kring van Herentals stelde vanmiddag in kasteel Le Paige haar 27e jaarboek voor. Een traditie tijdens de eindejaarsperiode. In samenwerking met vzw Ter Vesten konden de aanwezigen kennismaken met deze markante 27e editie. De hoofdbijdrage gaat over de portretten van vader Nicolaas Francken en zijn zoon Frans Francken I.

Dit naslagwerk, met tal van foto's en afbeeldingen, telt 240 pagina's en is verkrijgbaar bij toerisme, Grote Markt 35 Herentals - kostprijs €29. De organisatoren maakten van de gelegenheid gebruik om eveneens het nieuwe tijdschrift Herentaldum voor te stellen.

Zowel Hugo Verhaegen, voorzitter van de Herentalse Geschiedkundige Kring, als Ludo Torfs, voorzitter van de heemkundige werkgroep Herentaldum, pleiten bij het stadsbestuur voor een eigen stek, met vergader- en opslagruimte in het centrum van Herentals. "Het is dringend", aldus Hugo Verhaegen. "Het kleinste gat in de omgeving van Herentals heeft een eigen heemhuis. Wij hebben niets."

Inhoud Historisch Jaarboek van Herentals XXVII (2018)

 • De portretten van de schilders Nicolaas Francken en zijn zoon Frans I op de ‘Aanbidding der Wijzen’ door Frans Francken II in de Sint-Waldetrudiskerk  Herentals (door Jan Cools).
 • De Heiberg in Herentals, een stukje landschapsgeschiedenis op de Kempische Heuvelrug (door Jos Gysels).
 • Geschiedenis van de openbare bibliotheken van Herentals van 1898 tot 1973 : deel 2 : van 1948 tot 1973  - (door Jef Tegenbos).
 • Dr. Jef Laureys, penningmeester van de Vereniging van Kempische Schrijvers (1934 – 1938) - (door Jan-M. Goris).
 • Tweemaal de Grote Markt en het stadhuis van Herentals voor 1898
  (door Jan Cools).
 • Oude bouwfragmenten ontdekt in de Herentalse Sint-Waldetrudiskerk
  (door Jan Cools).
 • Marktzanger Cornelis Janssens (1851 – 1918) - (door Jan Cools)
 • Oud-Herentals, gedicht door Nest van de Neet
  (pseudoniem van dr. Jef Laureys).
 • Een unicum: Herentals, stad met 5 kanalen (vervolg en slot)
  (door Michel Willocx)
 • De relatie tussen de beroepspoliticus, burgemeester en volksvertegenwoordiger, dokter Jan-Baptist Rombauts en de idealistische cultuurflamingant dr. Jef Laureys in Herentals in de jaren 1930
  (door Jan-M. Goris)

Herentalse Kroniek met o.a.

 • In memoriam Leo Baum, erepenningmeester van de Herentalse Geschiedkundige Kring - (door Jan Cools en Jan-M. Goris)
 • Het Hertals Dialect - (door Jef Van Den Bosch)
 • Enkele heemkringen, heemkundige documentatiecentra en heemmusea in de omliggende dorpen van Herentals - (door Jan-M. Goris)
 • Ten geleide tot de ‘middeleeuwse’ ballade van Marc Lievens, ‘Hoe Zwette Pekke in Hertals werd genekt’ - (door Jan-M. Goris)
 • Vondsten in de site van het voormalig Augustijnenklooster te Herentals (15 – 16 februari 2018) ‘toevalsvondsten’ ?
Ambitieus jaarprogramma 2019 Herentaldum
 
Het jaarprogramma 2019 van de heemkundige werkgroep Herentaldum oogt ambiteus met o.a. 1e historische wandelzoektocht naar de Kruisberg op de Kempische Heuvelrug en de neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand – Erfgoeddag – zondag 28 april.
 
Voorstelling boek ‘Het metaalverleden van Herentals’ en foto-stadswandeling naar enkele artistieke metaalconstructies van de ‘IJzergieterij van Aerschot’ – 4 en 5 mei.
 
Oude volksspelen tijdens Midzomerthals, het cultuurevenement van de Cultuurraad van Herentals rond het kasteel Le Paige en het Koetshuis -  23 juni.
 
Zomerse fietszoektocht voor jong en oud langs de mooiste plekjes van Morkhoven tijdens de ganse zomervakantie (juli-aug).
 
Open Monumentendag – Unesco Wereld Erfgoed - tentoonstelling begijnhof Herentals + gidsronde– zondag 8 september.
 
Nacht van het Kempens Erfgoed – thematische voordracht en filmische documentaire vrijdagavond 25 oktober.
 
Herinneringseducatie schoolproject over een gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog -  ergens rond 11 november.
 
Eerste ledenfeest van de HGK-Herentaldum met uitstap naar een museum en avondmaal – ergens in december ’19.
 
Johan Temmerman/ Nnieuws.