De rechtbank in Antwerpen heeft voormalig N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam veroordeeld tot 8 jaar cel voor mensensmokkel, omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Begin 2019 bracht het VRT-magazine "Pano" naar buiten dat Kucam geld vroeg voor het toekennen van humanitaire visa aan oosterse christenen. De rechtbank noemde de verklaringen van Kucam "compleet ongeloofwaardig" en zette hem ook uit zijn politieke rechten. Kucam gaat in beroep tegen de uitspraak.

Hij moet een boete van 696.000 euro betalen. 450.000 euro werd verbeurdverklaard.

Zijn zoon en vrouw krijgen respectievelijk 4 jaar en 40 maanden cel. De Belgische staat krijgt een schadevergoeding.

Het parket vroeg na het voorlezen van het vonnis de onmiddellijke aanhouding van Kucam wegens gevaar op ontvluchting. Maar daar ging de rechtbank niet op in.

De rechter sprak zich niet uit over de rol van het kabinet van Theo Francken (N-VA), de toenmalige staatssecretaris van Asiel en Migratie. 

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert noemt de nu door een rechter bewezen fraude "hallucinant". Hij stelt zich ook vragen bij de rol van het kabinet van Francken en wil dat de N-VA daar zo snel mogelijk meer duidelijkheid over verschaft. Ook andere liberalen vragen zich af of Francken en zijn kabinet echt niets wisten.

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt en SP.A-Kamerlid Ben Segers gaan nog een stap verder. Volgens De Vriendt is het "de volle verantwoordelijkheid van Francken dat Kucam zijn gang kon gaan". "Nooit zijn er vragen gesteld", tweet De Vriendt. "Nooit werd er na geruchten zelf naar justitie gestapt." De Vriendt heeft het over "vriendjespolitiek van de bovenste plank". (VRTNWS)

(Lees verder op VRTNWS)  Foto's fb mc.