Op 20 en 21 oktober had Heist-op-den-Berg tien andere Europese steden en gemeenten te gast. Delegaties van Pforzheim (Duitsland), Arad (Roemenië), Sentjur (Slovenië), Gozo (Malta), Niepolomice (Polen), l'Alfas del Pi (Spanje), Craigavon (Noord-Ierland), Pula (Kroatië) en Rijeka (Kroatië) deelden hun ervaringen over werken aan integratie in hun eigen gemeente.

De titel van het samenwerkingsverband is 'Easy towns', wat staat voor 'European Accessible Sustainable Young towns'. De deelnemers gaan zich gedurende twee jaar buigen over het thema multiculturalisme en integratie, en dan voornamelijk over hoe jongeren dit zien.

Op de eerste dag van de conferentie stelde elke deelnemende stad zijn eigen goede praktijk voor. Dit leverde een bonte waaier op van o.a. taallessen, vrijetijdsaanbod jongeren uit kansengroepen, een welkomstbrochure voor anderstaligen, enzovoort. Er waren grote steden, kleinere gemeenten, uit West- en Oost-Europa, met veel of weinig inwijkelingen. De diversiteit in ervaringen leverde een boeiende kruisbestuiving op.
's Avonds werden de delegaties door het gemeentebestuur ontvangen op het gemeentehuis.

Dag twee van de conferentie stond open voor het grote publiek. Voor een publiek van 200 toehoorders, bestaande uit de internationale delegaties en leerlingen van de Heistse middelbare scholen, deed nieuwe Heistenaar Mohammed Abu Shammala zijn verhaal over waarom en hoe hij vier jaar geleden vluchtte uit Palestina.

Daarna bracht professor Jan Blommaert een uitermate interessante uiteenzetting over superdiversiteit. Hij schetste de zeer recente evoluties in immigratie – andere landen, andere redenen – en hoe de technologische evolutie daarop ingrijpt.

Er werd afgesloten met een lunch met echte Belgische frietjes.
Daarna keerden de delegaties huiswaarts. Maar niet zonder huiswerk. Elke deelnemer zal in zijn eigen stad of gemeente een creativiteitswedstrijd voor jongeren organiseren om hen hun visie over integratie en multiculturalisme te laten vertolken.

De resultaten van deze wedstrijd worden samengebracht worden op de volgende conferentie in Spanje in het voorjaar van 2016.

Dit project wordt georganiseerd met de steun van het 'Europa voor de burger'-programma van de Europese Commissie