Wijnfocus is een jaarlijkse traditie waarbij wijnliefhebbers vanuit gans Vlaanderen afzakken naar Geel om wijnen te proeven en te kopen. De organisatie is in handen van Commanderij Kempen die hiermee haar ervaring wenst te delen met alle wijnliefhebbers. Deze commanderij is 1 van de 35 commanderijen van de Vlaamse Wijngilde. Ze werd 41 jaar geleden opgericht en intussen is ze met 120 leden uitgegroeid tot een der grootste commanderijen van Vlaanderen. Commanderij Kempen heeft veel bekwame proevers. De titel van ‘Wine World Taster of the year’ werd dan ook vier keer op rij gewonnen door leden van deze commanderij. Daarnaast schreven wijnmeesters Lode Verhulst en Fons Verbist vorig jaar de nationale wedstrijd blindproeven ‘Ken Wijn’ op hun naam.

Wijnkennis

De bedoeling van een commanderij is om wijnkennis bij de leden aan te scherpen. Hiervoor worden jaarlijks zes proefavonden georganiseerd waarbij telkens zeven wijnen geproefd en besproken worden. Tijdens de proefavond wordt ook door de wijnmeesters informatie over de herkomst en de vinificatie van elke wijn gegeven. Leden die voldoende wijnkennis hebben kunnen deelnemen aan een examen voor meester-wijnproever of grootmeester-wijnproever. Jaarlijks is er ook een kapittelbanket waar de leden die slaagden voor hun examen op een traditiegetrouwe manier geïntroniseerd worden.

Wijnfocus 

Wijnfocus werd opgericht met als doel de wijn te democratiseren en om de wijnkennis van leden te delen met het publiek. Tijdens de 15de editie van Wijnfocus worden meer dan 300 wijnen van alle belangrijke wijngebieden ter wereld geproefd en is er ook aandacht voor de biologische wijnen. Nadien is er de mogelijkheid om deze wijnen aan te kopen, maar het motto van Commanderij Kempen luidt als volgt: “Koop nooit wijn die je niet zelf geproefd hebt!”. Tijdens het proeven kunnen de vele wijnliefhebbers bovendien rekenen op het deskundig advies van de 29 beste wijnhandelaars.

Wie er zaterdag niet bij kon zijn, kan op zondag 16 maart van 11:00 tot 19:00 uur alsnog afzakken  naar BEMT, Kleinhoefstraat 6 in Geel. De toegangsprijs bedraagt 8 euro, inclusief wijnglas.

Blindproeven

Die dag zal Geel als het ware het wijnmekka van Vlaanderen worden. Naast Wijnfocus zal in dezelfde gebouwen ook de jaarlijkse nationale wedstrijd blindproeven ‘Ken Wijn’ plaatsvinden. Leden van de Vlaamse Wijngilde zullen vanuit alle hoeken van Vlaanderen naar Geel afzakken om 10 wijnen blind te proeven en zowel het land van herkomst als het druivenras van elke wijn proberen te bepalen.

foto's en tekst: Hanne Geudens/Nnieuws.be