De gesloten jeugdinstellingen van de Vlaamse overheid zullen hun werking aanpassen aan jongeren met een "complexe problematiek", zoals bijvoorbeeld psychische problemen. Dat meldt het agentschap Jongerenwelzijn van de Vlaamse overheid woensdag.

De aanpassingen moeten volgens woordvoerder Peter Jan Bogaert "rond zijn tegen eind oktober". Bedoeling is om de re-integratie van jongeren in de samenleving te bevorderen.

De gesloten jeugdinstellingen van de Vlaamse overheid bieden plaats aan jongeren van wie de jeugdrechter oordeelt dat gesloten opvang noodzakelijk is. Ze belanden er omdat ze een delict pleegden, in een verontrustende situatie opgroeiden of omdat ze ernstige gedragsproblemen hebben.

Concreet worden de leefgroepen waarin die jongeren worden opgenomen, dit jaar nog ingekrompen tot maximum acht personen. Zo is er volgens Jongerenwelzijn "meer ruimte om de jongeren individueel op te volgen".

Verder komen er vanaf oktober ook twee extra leefgroepen voor meisjes in de jeugdinstelling in Mol. Zo wordt ingespeeld op de vraag naar bijkomende plaatsen in gesloten instellingen voor meisjes en hoeven de meisjes uit Antwerpen of Limburg niet meer naar de instelling in het West-Vlaamse Beernem gaan. Familie en vrienden kunnen daardoor ook gemakkelijker op bezoek komen en de meisjes kunnen in hun eigen school les blijven volgen.

Volgens Bogaert moeten de maatregelen "de constante druk op de capaciteit verlichten", wat instellingen moet toelaten zich meer op hun kernopdrachten als gesloten instelling te concentreren. Daarom wordt de werking "buiten de muren" in de instellingen van Beernem en Ruiselede op termijn afgebouwd en uitbesteed aan de private markt.

De veranderingen worden volgens Jongerenwelzijn in de komende maanden "in nauw overleg met lokale directies, vakbonden, personeel, private partners en jeugdmagistratuur uitgewerkt en toegepast". Tegen oktober zou de hervorming rond moeten zijn.(BELGA)