U bent hier

Gesmaakte nieuwjaarsreceptie van Groen : 'Groene sjaal voor OKAN buddies van het kOsh College'

Herentals
19.01.2020 - 17.02u
Door: Lex Verellen

Zondagochtend organiseerde Groen Herentals haar traditionele nieuwjaarsreceptie in de Herentalse Lakenhal.  Opvallend minder aanwezigen dan vorige week op de receptie van Sp.a, waaruit blijkt dat Herentals toch nog steeds een sterke socialistische aanhang heeft.

De andere politieke partijen stuurden enkele afgevaardigden om 'de goede verstandhoudingen te benadrukken'.

Na de welkomstspeech van voorzitter Hans Van den Eynden spraken ook gemeenteraadslid Peter Verpoorten en volksvertegenwoordiger Kim Buyst uit Ravels de mensen toe.

'Ons land staat voor grote uitdagingen', zegt Kim Buyst. 'We kijken naar de toekomst met de problemen die daarmee gepaard gaan waaronder o.a. het klimaat.'

''Groene sjaal voor OKAN buddies van het kOsh College'

Na de speeches was het tijd voor uitreiking van de 'Groene sjaal'. Dit jaar was de eer weggelegd voor OKAN buddies van het kOsh College. Een project van de leerlingen van het College zelf om anderstalige nieuwkomers te begeleiden en samen met hen buiten de schooluren activiteiten te ontplooien.

Peter Verpoorten onderstreept : 'Het zijn moeilijke tijden. Eén blik op het nieuws volstaat om dat te weten. Ik heb de Bende van Nijvel meegemaakt. De CCC. De Sovjetunie en het IJzeren Gordijn. Kernproeven. Tsjernobyl. Ik ben oprecht blij dat we die moeilijke hoofdstukken achter ons hebben gelaten. Dus we moeten ook dit moment  in het geheel van de geschiedenis durven zien.

We hebben tijdens ons leven allemaal vooruitgang gezien. Dat zien we allemaal heel simpel als we een fotoalbum van onze jeugd er bij pakken.

Maar als we rond ons kijken is die vooruitgang is niet vanzelfsprekend meer. Er zijn vandaag weer krachten aan het werk die eigenlijk al lang voorgoed tot het verleden hadden moeten behoren.

Waarom kunnen we voor het klimaat niet, wat voor het gat in de ozonlaag wel kon? Een internationaal verdrag, maar geen vodje papier, dat simpelweg de oorzaak van het probleem aanpakt, en waar we ons als landen aan houden.

Waarom hebben we de bankwereld vrij spel gegeven, om op exact dezelfde manier de boel naar de knoppen te helpen als ze de vorige keren gedaan hebben toen ze die vrijheid kregen, alleen op een veel grotere schaal. Op economisch vlak zijn we nog steeds uit de put van 2007-2008 aan het kruipen, en dat had niet gehoeven, want we weten eigenlijk heel goed hoe het economisch beter kan.

Waarom staan we toe dat er opnieuw straffeloos haat gezaaid wordt in onze samenleving, terwijl we al dikwijls genoeg gezien hebben waar die haatzaaierij toe leidt?

Waarom staan we toe dat er zo veel leugens en propaganda mogen verspreid worden in onze samenleving, terwijl we weten dat dit de hoekstenen van het fascisme zijn, en dat ze de democratie - onze democratie - ondermijnen terwijl we er op staat te kijken.

Eigenlijk komen die andere uitdagingen, de uitdagingen van ons klimaat, van onze economie en van onze democratie, komen steeds terug op dit laatste punt, leugens en propaganda.

Wetenschappers zijn het eens over de klimaatproblematiek, en we weten wat ons te doen staat. Maar de leugens blijven komen.

We weten hoe we een economie gezond moeten houden, door te waken over de koopkracht van de gewone burgers. Maar de leugens blijven komen.We weten hoe we haatpredikers kordaat moeten aanpakken, door onze democratie strijdbaar te maken, en niet tolerant te zijn voor intolerantie. Maar de leugens blijven komen.

De waarheid herhalen, en blijven herhalen is vandaag een daad van verzet.

Het is ook onze stad, het is ook ons land, het is ook onze economie, het is ook onze planeet en ook onze toekomst.  En elk mens en elke generatie worden geconfronteerd met hun uitdagingen. De vraag is wat we met die uitdaging doen.

We hebben onze uitdagingen en die zijn anders als de uitdagingen van de 20e eeuw, of de eeuwen daarvoor. Maar dat wil niet zeggen dat wij deze uitdagingen uit de weg moeten gaan.

Niemand kan op zijn eentje de wereld veranderen. Maar niemand kan in onze plaats ons deel doen.

En dat proberen we, hier in Herentals, met onze fractie, en ons bestuur, en onze partij, en onze vrienden, en ons netwerk, en - ook al is Kerstmis al even voorbij - met alle mensen van goede wil.

En zo zullen we samen met jullie, in deze moeilijke tijden, elke dag opnieuw blijven bouwen aan vooruitgang. Ook al vraagt dat moeite, ook al is het niet vanzelfsprekend. Samen staan we sterker.

En ik geloof in jullie allemaal', besluit Peter Verpoorten.  Mark Jaspers/ Nnieuws.


 

imageMeer nieuws

Minister Crevits verlengt Vlaams beschermingsmechanisme tot eind maart

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 21.01.2022 - 09.19u

Voormalig Bloso-voorzitter Carla Galle (73) overleden

Herentals | Nationaal | Vlaanderen 20.01.2022 - 22.11u

Duits rapport beschuldigt voormalig paus Benedictus XVI van toedekken seksueel misbruik in kerk

EU | Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 20.01.2022 - 18.02u

Voetbal Vandaag : nieuwste aanwinst onder de voetbalwebsites

Voetbal Vandaag : nieuwste aanwinst onder de voetbalwebsites
Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 20.01.2022 - 17.10u

Winkeldief betrapt in Kempense drankenhandels

Kempen regio | Lille 20.01.2022 - 15.04u

Gezondheidsunie: meer bevoegdheden voor Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vanaf maart 2022

Gezondheidsunie: meer bevoegdheden voor Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vanaf maart 2022
EU | Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 20.01.2022 - 14.55u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto