In Duitsland zijn al enkele mensen overleden na besmetting met de gevaarlijke EHEC-darmbacterie. De Duitse overheid waarschuwt voor sla, tomaten en komkommers uit Noord-Duitsland. Honderden mensen zijn ziek.

De EHEC-bacterie is een variant van de E.coli-bacterie, die in ons darmstelsel helpt met de spijsvertering. Maar de EHEC-bacterie is gevaarlijk. Mensen die ziek worden, moeten overgeven, hebben last van diarree en het risico op nierproblemen is groot. De bacterie kan bloedingen veroorzaken in het spijsverteringsstelsel.

Naar schatting 350 mensen in Duitsland zijn al ziek en bij zo'n 140 mensen zou de bacterie al tot nierfalen geleid hebben. Een bejaarde vrouw is al overleden aan de besmetting. Bij twee andere overleden patiënten is het vermoeden groot dat ze ook aan de gevolgen van de bacterie zijn bezweken. Opmerkelijk is dat het overwegend jonge vrouwen zijn die ziek worden.

Duitse wetenschappers vermoeden nu dat de besmetting verspreid wordt door groenten. Daarom vraagt de overheid om geen sla, tomaten of komkommers uit Noord-Duitsland te eten. Eerder dachten instanties dat de besmetting veroorzaakt wordt door melk of door vlees dat niet gaar was.

Voor ons land zou er niet meteen gevaar dreigen.


Bron : DeRedactie.be