Sinds begin dit jaar zijn in ons land al 206 besmettingen met de CPE-bacterie (Carbapenemase Producerende Enterobacteriën) vastgesteld, meer dan in heel vorig jaar.

CPE is een bacterie die resistent is tegen veel antibiotica en die vooral gevaarlijk is voor mensen die al verzwakt zijn.

"Dragerschap van CPE-bacteriën is op zich niet gevaarlijk voor gezonde mensen", zegt Béatrice Jans van het Wetenschappelijk Instituut Volkgezondheid.

"Een drager van CPE heeft geen ziekteverschijnselen en weet meestal niet eens dat hij CPE draagt. Doorgaans verdwijnt het dragerschap spontaan na meerdere maanden."

De CPE-bacterie kan wel een probleem vormen bij mensen met een verzwakte gezondheid, vanwege de infecties die ze bij hen kunnen veroorzaken, legt Jans nog uit. Er zijn maar weinig antibiotica die helpen tegen de CPE-bacterie, waardoor infecties moeilijk te behandelen zijn.

Handhygiëne is het grootste bestrijdingsmiddel.
Jans beklemtoont dat handhygiëne erg belangrijk is om de verspreiding van de CPE-bacterie tegen te gaan. "Dragerschap kan je niet behandelen, maar het is een universele boodschap dat niet alleen de ziekenhuizen, maar ook de gewone burgers handhygiëne goed moeten naleven, want handhygiëne is het grootste bestrijdingsmiddel."

De gezondheidsdiensten raden ook aan om patiënten die een infectie hebben opgelopen door de bacterie, geïsoleerd te verplegen.

(belga)