Een hoge gevel (16m) van het gewezen Sint-Jozefinstituut Herentals staat op instorten. Na werken heeft een aannemer vanmorgen stabiliteitsproblemen vastgesteld en uit voorzorg is de straat volledig afgesloten.

Het gaat om een gevel achteraan het gebouw. De beschermde voorgevel is dus niet in gevaar.

Een zijgevel helde vanmorgen over waardoor er instortingsgevaar bestaat. De zijgevel van het Sint-Jozefinstituut is losgekomen van de rest van het gebouw en kan mogelijk op de achterliggende huizen vallen.  Dit gebouw dateert uit 1904.

Deze namiddag gaat een aannemer de muur neerhalen. De afbraakwerken nemen een hele tijd in beslag, en kan duren tot de late avonduren. Het oude schoolgebouw telt 4 verdiepingen. De gevel is 16 meter hoog.

Met een grote telescopische kraan werd een groot scherm omhoog getrokken en weer neergelaten langs de zijgevel om de nabijgelegen woningen te beschermen.

Bewoners van zo'n 3 aanpalende huizen in de buurt moeten vandaag hun woning tijdelijk evacueren.

Uitgebreid residentieel woonproject

De school wordt niet volledig afgebroken. De muur die nu afgebroken is, moest wel sowieso afgebroken worden. Op de plaats van de voormalige school komt een uitgebreid residentieel woonproject

Een groot deel van de gebouwen van de school wordt opgewaardeerd en dus niet volledig afgebroken.
Bouwheer is Van Roey Vastgoed uit Rijkevorsel & aannemer Artem uit Dessel.

Het huidige Sint-Jozefinstituut werd naar een ontwerp van architect J. De Vroey in 1904 opgericht op gronden van het begijnhof.

UPDATE 28/6 - 11u  : Het verder instortingsgevaar aan het schoolgebouw zou volledig geweken zijn.

Foto's & beelden Peter Vanderveken/NNieuws.