Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals ontvangen heeft van minister Jambon blijkt dat in onze regio het geweld tegenover medisch en veiligheidspersoneel (politie, brandweer, verplegend personeel, ambulanciers,...) de voorbije 5 jaar gedaald is, namelijk van 54 feiten in 2012 naar 26 in 2016. "Minister Jambon zet zwaar in op de bescherming van ons medisch en veiligheidspersoneel, onder meer door de nieuwe app 112, en specifiek voor de politie het wettelijk maken van body cams," aldus Van Camp.

Als we kijken naar het geweld tegenover medisch personeel (ziekenhuispersoneel, huisartsen, thuisverpleegkundigen, ambulanciers,...) in het gerechtelijk arrondissement Turnhout, dan zien we dat het in 2012 om 9 gevallen van agressie ging en in 2016 slechts om 2.

De 2 gevallen van 2016 deden zich allebei in Turnhout voor, één in het ziekenhuis en één bij iemand thuis. Yoleen Van Camp: "Het spreekt nogal voor zich dat agressie tegenover medisch personeel not done is en dat elk geval er nog ééntje te veel is. De minister zet hier in elk geval hard op in, bijvoorbeeld door het uitbrengen van de app 112 die ook toegankelijk is voor artsen. In geval van agressie kan men via deze app de hulpdiensten snel contacteren. Dit najaar wordt ook de nieuwe brochure "Een veilige dokterspraktijk: preventietips om uw praktijk en werkomgeving veilig te maken" voorgesteld, die concrete preventietips bevat voor de artsen, met inbegrip van advies over de plaatsing van bewakingscamera's in overeenstemming met de geldende wetgeving."

De cijfers voor wat betreft agressie tegenover politieagenten tonen een gelijkaardige tendens. In 2012 waren er 25 gevallen van agressie, in 2016 waren dat er nog 16. Vooral de politiezone Turnhout heeft het meest met dit soort van voorvallen te kampen. Voor wat agressie tegenover personeel van openbare diensten betreft (hier zit onder andere de brandweer bij), daar waren er in 2012 20 gevallen en in 2016 nog slechts 8.

"Minister Jambon heeft ook in deze materie al een aantal maatregelen genomen, maar er zijn er nog een aantal op komst, zoals de body-cam: het voorontwerp van wet werd goedgekeurd door de Ministerraad van 20 juli. Ook een ontwerp van koninklijk besluit tot tenlasteneming van kosten bij ernstig geweld op agenten is eind september aan bod gekomen in de onderhandelingen met de syndicaten. Momenteel onderzoekt de administratie van de minister welke maatregelen rond agressie genomen kunnen worden voor het brandweer- en ambulancepersoneel, bijvoorbeeld op het vlak van opleiding. De resultaten van dit onderzoek zullen aan de basis liggen van het opstellen van een actieplan door de minister," aldus Van Camp.

*De cijfers hierboven gaan enkel over "opzettelijke slagen en verwondingen"