Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gewezen HBBC-voorzitter prof. Roel Bellens overleden (71)

Roel Bellens

Prof. Roel Bellens gewezen voorzitter van HBBC Herentals is op 71- jarige leeftijd overleden.  Hij was gewaardeerd voorzitter van HBBC, toen nog ITT Herentals in sporthal De Vossenberg in de de jaren ’80.

Erevoorzitter Piet Thys: “Roel was een erg gedreven en bevlogen voorzitter en bracht de club tot in 4e klasse, waar de promotie naar 3e nationale nipt werd gemist. Ook werden er destijds propagandawedstrijden ingericht in sporthal Vossenberg tussen de kampioenen van België en Nederland.”  'HBBC wenst de familie veel sterkte toe', meldt Tom Thys, voorzitter HBBC.

'Als bij ergens binnenkwam, veranderde er iets door zijn humor, aanstekelijke drive, temperament en visie', weet z'n zoon Nikolaas.   'Zijn tijd ver tijd vooruit, met een bijzondere gave om complexe materie helder en eenvoudig te vertalen en mensen en dingen in beweging te krijgen.

Roel was nooit voor één gat te vangen, zoals ze zeggen.

Hij was topstudent in Leuven, maar tegelijk ook DJ, praeses én voorzitter van de Belgische Fanclub van The Troggs (Wild Thing, With a Girl Like You,...).

Hij was vervolgens ook voorzitter van de Herentals Basketbalclub HBBC tijdens de meest succesvolle periode van de clubgeschiedenis, maar stichtte als financiële topper bij Janssen Pharmaceutica ondertussen ook bedrijven van Puerto-Rico tot in China.

Hij maakte het einde van de jaren '80 op Wall Street mee, waar hij o.a. samenwerkte met de man waarop het personage Gordon Gecko (i.e. Michael Douglas) in de film Wall Street op zou gebaseerd worden. Maar Roel besefte al snel dat hij een mensenmens was, en geen geldwolf. Na een zwaar verkeersongeluk in 1990 zwoer hij het enge winstbejag van de financiële wereld dan ook helemaal af en verdiepte hij zich in de ethiek. Hij kwam tot de constatatie dat ondernemen niet per se winstbelust en amoreel moest zijn, maar dat het best mogelijk is om management aan waarden te verbinden.

Vanaf dan reisde hij - gelukkig voor mij - minder, en begon hij zich meer en meer op het lesgeven en coachen toe te leggen. Over tientallen jaren inspireerde en hielp Roel zo duizenden mensen om hun carrières, projecten en ondernemingen zo op te bouwen dat ze nog lang in de toekomst waarde zullen blijven creëeren.

Hij was dan ook een echte visionair.

Wanneer in de jaren '80 en '90 iedereen in 'old Europe' nog met winst telde, vertelde hij al dat binnenkort enkel cash nog koning zou zijn in business. Wanneer De Financieel-Economische Tijd hem half-spottend 'Mr Cash' noemde in de titel van zijn interview, vond hij dat geweldig. Hij droeg zijn bijnaam met de glimlach, als een missionaris tussen de heidenen.

Rond de eeuwwisseling publiceerde hij "De 3 Dimensies van Waardecreatie", met een krachtig voorwoord van bijna-Europees President Herman Van Rompuy. Voor Roel was het al lang overduidelijk dat langetermijnsucces in zakendoen een balans vereist tussen het operationele, het financiële én wat hij 'societability' noemde. Meer dan 20 jaar geleden, wanneer duurzaamheidsdenken nog in de kinderschoenen stond, inspireerde Roel al future leaders in binnen- én buitenland over het belang van de focus op 'people, planet and profit'.

Ik zou letterlijk nog dagen kunnen doorgaan met het aantonen in welke mate mijn vader een waardevolle invloed had op de levens en carrières van zovelen, waaronder ikzelf. Ik ben heel dankbaar dat ik tijdens heel mijn professionele carrière (in)direct met hem heb mogen samenwerken, maar ook altijd bij hem terecht kon voor even liefdevol als praktisch advies.

Na een lange strijd hebben we uiteindelijk nog onverwacht snel moeten afscheid nemen van Roel. Gelukkig stopt het heengaan, de liefde niet.'
Roel's uitvaartplechtigheid heeft volgende donderdag 27 oktober om 10u plaats in de kerk van Sint-Jozef Olen.

Foto Nikolaas Bellens/ N.

Roel Bellens

Deel dit artikel