Onder deze titel organiseert HK Ansfried vanaf 14 juni een tentoonstelling over weegtoestellen.  Sinds enkele jaren bezit heemkring Ansfried een uitgebreide verzameling weegtoestellen.  Deze verzameling lag in toonkasten op de zolder van het museum.

Omdat de zolderverdieping tot op heden nog niet geschikt werd bevonden om bezoekers toe te laten, -we hebben nog enkele problemen met de brandveiligheid van de zolder-, stelt de heemkring nu een deel van deze verzameling op in de bibliotheek en andere toegankelijke lokalen van het heemmuseum. Tot eind augustus zal deze tentoonstelling bezocht kunnen worden! Onder de galerij is er zelfs een 'heksenwaag' opgesteld (bascule uit 1624)!

Sommige mannen beweren dat ze een "sprookjeshuwelijk" beleven. Hun uitleg : ze zijn gehuwd met de heks.

Vrouwen die willen bewijzen dat dit niet zo is, kunnen zich op zondag 14 juni laten wegen en krijgen een certificaat van " deze persoon is ... geen heks!".

De tentoonstelling zelf geeft een mooi beeld van de evolutie van balans/bascule naar weegschaal. Elke beroep had een eigen weegtoestel. Het is geen louter kijktentoonstelling geworden. De bezoeker kan in een aantal lokalen zelf aan de slag met een weegtoestel.

Praktisch : Streekmuseum van de Zuiderkempen, Sint-Michielsstraat 2,  Oevel-Westrlo

Vanaf 14 juni tot eind augustus, elke zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Gratis toegang