Regelmatig sap van veenbessen (cranberry's) drinken vermindert de kans op herhaalde urineweginfecties, aldus het resultaat van een onderzoek dat in Finland werd uitgevoerd en gedurende 1 jaar liep.

Een groep van 150 vrouwen met urineweginfecties (UWI) werkten hieraan mee. Een eerst groep kreeg dagelijks 50 ml veenbesconcentraat, een tweede groep dagelijks 100 ml lactobaccillus-drankje en een derde groep kreeg niets.

Na 6 maanden was de kans op herinfectie gereduceerd tot meer dan de helft in de cranberrygroep (veenbes), in de lactobacillusgroep daarentegen had het geen effect.
Tero Kontiokari, assistent professor aan de universiteit van Oulu, Finland besluit dat het aanbevolen is regelmatig veenbessap te drinken indien u gevoelig bent aan UWI. Het is gemakkelijk te verkrijgen en is een goed alternatief voor antibitica en medicatie.
(Bron: British Medical Journal june, 2001.).

De infectiebestrijdende eigenschappen van cranberrysap zijn algemeen bekend.

De cranberries groeien in het wild in de duinen op Terschelling. Specifiek in de natte duinvalleien. De eilanders spreken hier over de cranberryplakken en ze hebben allemaal een naam gekregen. Voorbeelden hiervan zijn het Douwkesplak, het Studentenplak en het plak van paal 14.

Info hier :  Terschelling (NL)