De opeenvolgende coronagolven zetten de ziekenhuizen en de WZC onder zware druk terwijl er veel angst en onzekerheid bestond bij patiënten, familieleden en zorgmedewerkers.

Om daaraan iets te doen, ontwikkelde Byteflies - een Antwerps internetbedrijf- een systeem waarmee artsen het herstel van patiënten kunnen opvolgen vanop afstand: remote monitoring dus en het kreeg de naam Covidcare @ home.

Ziekenhuis Geel was één van de eerste ziekenhuizen die in het proefproject stapten. Ondertussen namen al meer dan 30 Belgische ziekenhuizen deel.

"Onze oplossing blijkt een groot succes", zegt Hans De Clerck, mede-oprichter van Byteflies. "Dankzij de meer dan 1100 opgemeten patiënten en meer dan 7500 opmetingen kwam de standaardzorg binnen ziekenhuizen minder snel in het gedrang."

Laagdrempelige en betrouwbare gezondheidsopvolging

Ziekenhuis Geel is het enige ziekenhuis dat ervoor koos om de remote monitoring Covidcare @ home niet bij de patiënt thuis, maar in een woonzorgcentrum te organiseren.

De bewoners dragen een badge en de medewerkers meten vier belangrijke parameters van de herstellende bewoner: ademhaling, temperatuur, zuurstofsaturatie en hartslag.

Op betrouwbare wijze monitoren de coördinerend en adviserend huisarts van het woonzorgcentrum en een arts van ziekenhuis deze waarden en de gezondheidstoestand van de bewoner via een elektronisch dashboard.

Preventief actie ondernemen

De voordelen zijn tweeledig. Ten eerste kunnen covid-positieve patiënten na de ziekenhuisopname verder herstellen in een comfortabele woonomgeving terwijl hun gezondheid door de arts in de gaten wordt gehouden.

Daarnaast kan het woonzorgcentrum zelf preventief de gezondheidstoestand nauwkeuriger opvolgen van bewoners waarvan op dat moment nog onbekend is of ze al dan niet covid-positief zijn.

Daardoor kan het woonzorgcentrum veel sneller schakelen en covid-positieve bewoners sneller isoleren van anderen.

Geen nodeloze belasting

Woonzorgcentrum De Winde uit Veerle-Laakdal zag de voordelen van deze remote monitoring en stapte samen met Ziekenhuis Geel mee in het verhaal.

Fritz Van Clemen, Directeur WZC De Winde, is erg enthousiast over hun ervaring en waardeerde de directe link met de ziekenhuisartsen die de resultaten opvolgden.

"Dankzij deze manier van opvolging moesten onze bewoners enkel naar het ziekenhuis wanneer het écht nodig was. Zo werden deze oudere en zwakkere patiënten niet nodeloos belast."

Anja Claes, woonzorgcoördinator WZC De Winde, voegt hieraan toe dat ze de kit ook ná de coronacrisis achter de hand houden: "Wanneer het nodig zou zijn, starten we het gebruik van de kit terug op."

Remote monitoring wordt remote samenwerking

Het gebruik van de kit leverde een bijkomend en onverwacht voordeel op volgens Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel: "Doordat een medisch team van het woonzorgcentrum en het ziekenhuis de gemeten parameters mee analyseert, voelden de zorgmedewerkers van het woonzorgcentrum zich meer ondersteund.

Ze wisten dat ze er in het heetst van de strijd niet alleen voor stonden. De remote monitoring bleek dus ook remote samenwerking tussen woonzorgcentrum en ziekenhuis: een belangrijke basis voor de toekomst." Foto Frederik Beyens/Byteflies.