U bent hier

'GiB blijft ijveren om verkoop oud gemeentehuis Bouwel tegen te houden'

Grobbendonk
22.11.2017 - 21.23u
Door: Herman Gezelle

Ondanks tegenkantingen van GiB en Bouwelse inwoners, kondigde het gemeentebestuur gisteren op een buurtbabbel aan dat het oude gemeentehuis verkocht wordt.

GiB reageert teleurgesteld.

Martine Taelman: "Er zijn mooie opties om dit stukje erfgoed-patrimonium te bewaren, maar het bestuur laat elke kans liggen. Dat komt er van, als je als team geen visie uitwerkt."

Het had nog geld kunnen opbrengen.

Op het einde van vorige legislatuur (eind 2011), nadat de verkiezingen al geweest waren en ook de nieuwe coalitie reeds gevormd was- diende Open Vld een afgewerkt en aanbestedingsklaar dossier in op de gemeenteraad.

Een privé-ondernemer zou 30.000€ betalen, zou het stukje patrimonium volledig opknappen (een renovatie die de gemeente minstens 1 miljoen euro zou gekost hebben) en de gemeente zou bovendien eigenaar worden van een volledig afgewerkte polyvalente zaal, ook te gebruiken als kantoor (voor vb dienstverlening van het OCMW) in het vernieuwde gebouw.

Niet alleen zou dit voor Bouwel waardevolle gebouw bewaard zijn gebleven en een nieuwe bestemming gekregen hebben, het zou de gemeente nog geld opgebracht hebben ook. De mensen van het huidige bestuur, die toen nog oppositie waren (N-VA en sp.a) of reeds met hun hart bij de nieuwe coalitie zaten (CD&V), hebben dit dossier toen gekelderd.

Ver(k)rottingsstrategie

Open Vld –ondertussen opgegaan in GiB (gemeente in beweging)- heeft er vanaf het begin van hun oppositiekuur op aangedrongen dat de nieuwe meerderheid (N-VA, sp.a en CD&V) dit dossier toch zou oplossen. In elke burgerkrant of publicatie namen we het op voor dit stukje Bouwels erfgoed. Helaas viel deze vraag in dovemans oren. Het gebouw werd 5 jaar lang verwaarloosd en is vandaag omzeggens een krot. In de meerjarenplanning stond de verkoop al langer aangekondigd. Enkel GiB en Vlaams Belang stemden daar tegen.

Vreemde bochten

De mandatarissen die zich thans tot De Burgers hebben bekeerd -Janssen (ex- CD&V) en Franssen (ex-sp.a)- konden zich blijkbaar wél vinden in het idee van de verkoop. Op de gemeenteraad bleef de meerderheid immers oorverdovend stil over het dossier.

Gisteren op de Buurtbabbel van het bestuur, werd bevestigd dat het gebouw zou verkocht worden. Daar ontstond nogal wat oproer over, een discussie die vandaag wordt verder gezet op sociale media. De Bouwelaar vreest dat de kern volledig dood wordt gemaakt door de zoveelste uitverkoop. GiB deelt die mening.

Dossier opnieuw leven inblazen

'Het zijn enkel de mandatarissen van GiB, namelijk Martine Taelman, Paul Van Rompaey, Ulrich Anthonis, Herman Wouters en Alex Van Peer, die zich blijvend hebben ingezet voor het redden van het oude gemeentehuis.

Maar de verantwoordelijkheid van de meerderheid van NVA, sp.a en CD&V, inclusief de mandatarissen die zich inmiddels tot Burgers hebben uitgeroepen, blijft immens.

Er lag een zeer goede oplossing voor, die én het gebouw zou bewaren, er vijf woongelegenheden zou creëren, én een volledig ingerichte vergaderruimte voor gemeente en verenigingen (geschatte prijs 260.000 euro) aan het gemeentelijk patrimonium zou toevoegen.

Als klap op de vuurpijl zou dit de gemeente nog 30.000 euro opbrengen. Martine Taelman (GiB) "Het wordt hoog tijd dat álle verantwoordelijken eindelijk eens zouden uitleggen waarom ze dit dossier in de vuilbak kieperden. "Marianne Verhaert (lijsttrekker GiB) sluit zich hierbij aan: "GiB wil zich engageren om te proberen dit dossier nieuw leven in te blazen als de gemeenteraad onze raadsleden daar nu eens zou in steunen."  (pb)

imageMeer nieuws

CGG opent nieuwe locatie aan Lierseweg in Herentals

CGG opent nieuwe locatie aan Lierseweg in Herentals
Herentals | Kempen regio | Neteland 09.07.2020 - 11.45u

Vier dagen onderhoudswerken in de Pijlstraat (R18) in Retie

Vier dagen onderhoudswerken in de Pijlstraat (R18) in Retie
Kempen regio | Neteland 09.07.2020 - 11.21u

Wilms investeert meer dan 8 miljoen euro ondanks corona

Wilms investeert meer dan 8 miljoen euro ondanks corona
Kempen regio | Laakdal regio 09.07.2020 - 10.32u

One Shoe voelt zich compleet bij Intracto Group

 One Shoe voelt zich compleet bij Intracto Group
Herentals | Internationaal | Kempen regio 09.07.2020 - 09.28u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 09.07.2020 - 07.21u

De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen

 De Lijn bestelt opnieuw 70 hybride bussen
Vlaanderen 08.07.2020 - 17.29u

Voorzichtig herstel van Antwerpse arbeidsmarkt

Kempen regio | Provincie Antwerpen 08.07.2020 - 17.28u

Wolf Billy is weg? En komt bijna zeker niet meer terug?

Wolf Billy is weg?  En komt bijna zeker niet meer terug?
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 08.07.2020 - 15.36u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto