Tijdens de gemeenteraad van 11 september kaartte GiB het probleem aan van het ontbreken van een geldautomaat in Bouwel. De GiB-fractie stelde meteen ook een mogelijke oplossing voor in samenwerking met G4S. De voltallige gemeenteraad reageerde enthousiast. Het voorstel wordt nu nader uitgewerkt.

Bouwel heeft geen geldautomaat meer in de nabijheid.

In onze deelgemeente Bouwel is er al een tijdje geen geldautomaat meer ter beschikking. Dat is geen goede zaak de inwoners en de lokale handel. Met het verdwijnen bankkantoren in Bouwel de afgelopen jaren is de mogelijkheid voor minder mobiele inwoners om cash geld af te halen serieus gehypothekeerd.

Hoewel men zou aannemen dat betalen in contanten naar de achtergrond verdwijnt, gebeurt 63 procent van de dagelijkse betalingen nog altijd cash. Daarbij komt dat de dichtstbijzijnde automaat in Grobbendonk zich over het Kanaal en de E313 bevindt wat de verplaatsing per fiets voor sommigen zeer moeilijk maakt.

Onafhankelijke geldautomaten mogelijk

Het ziet er niet meteen naar uit dat de grootbanken terug gaan investeren in bijkomende automaten. Geldtransporteur G4S heeft een ambitieus plan om de komende vijf jaar wel 150 bankonafhankelijke geldautomaten te installeren. 'Het is niet de bedoeling de banken concurrentie aan te doen, maar op vraag van gemeentebesturen willen we wel een geldautomaat plaatsen in dorpen waar er geen is', luidt het bij G4S.

Martine Taelman: "Wij brengen dit punt op de gemeenteraad omdat G4S de medewerking van de lokale overheid nodig heeft. Samen met het gemeentebestuur moet er naar een geschikte locatie gezocht worden. De gemeente moet verder bereidheid tonen om –waar nodig- in aanpassingswerken te investeren waar de automaat wordt geïnstalleerd. GiB vraagt aan het College om een initiatief te nemen en met G4S in gesprek te gaan om op een centrale locatie in Bouwel een geldautomaat te plaatsen. Wij zijn alvast tevreden deze bereidheid bij het bestuur vast te stellen en volgen het nu verder op."