Met een glimlach tot achter hun oren, stellen de Gidsen 2e Kempen hun   75-jaar-feestweekend voor.   Op vrijdag 30 september is er een quiz, zaterdag 1 oktober een bonte avond, waarop de leden allemaal een actje doen, samen met een eetfestijn, uiteraard gevolgd door een kinderfuif.

De laatste dag van het feestweekend wordt afgesloten met een groot, gratis volksbal voor jong en oud.

Lieselotte Van Den Bosch : 'Enkele jaren geleden kwamen we een paar keer negatief in het nieuws, door inbraken en vandalisme aan ons lokaal. Na bemiddelingsprocedures, een paar nieuwe ramen en veel opkuiswerk botsen wij vandaag terug.

Met meer leden dan ooit, beginnen wij aan ons feestjaar!! Elke week bezorgen wij meer dan 160 meisjes de tijd van hun leven. En elke week komen ze met een glimlach opnieuw naar onze activiteiten.

Gidsen 2e Kempen (de huidige naam, vroeger heetten wij "Sint-Waldetrudis Gidsen") is vermoedelijk ontstaan in 1941. Over de juiste datum is echter nog onenigheid. Sommigen beweren dat de Gidsen voor de oorlog zouden begonnen zijn, maar de eerste echte bronnen zijn gevonden in 1942.

Voor het 50-jarig bestaan is dit grondiger uitgezocht, en werd 1941 aangeduid als beginjaar van onze vereniging. In 2016 zou dat betekenen dat Gidsen 2de Kempen 75 jaar bestaat.

Doorheen de jaren zijn verschillende locaties gepasseerd. Zo hebben de Gidsen eerst in de Lantaarnpad: hof van Heylen gezeten. Dit situeert zich rond 1944. Later heeft een deel van de groep zich afgescheurd.

Toen zaten ze in de Wuytsbergen, achter het station. Later in de Burchtstraat, naast de Normaaalschool. Aan het Begijnhof. En nog later aan de schoenfabriek in St. Job. Deze locaties situeren zich van na de oorlog, van ongeveer 1945 tot 1950.

Daarna, in de jaren '50 hebben we in de Goudbloemstraat, in de Schoolstraat, tijdelijk in het zaaltje van de Onze Lieve Vrouwe Kerk, en aan de Volkstuinen aan Sint Job.

In de zomer van 1960 zijn de Gidsen verhuisd naar het Parochiehuis in de Kerkstraat. Vier jaar later, in 1964 zaten we in het betonnen kot in het Vestje, waar nu de Brigands zich situeren. Alweer vier jaar later, in 1968, bevonden we ons in de Kerkstraat, op de zolder van het Parochiehuis.

Van 1970 tot 1980 hebben de Gidsen in de oude afgebrande jeugdclub in de Kerkstraat gezeten. Rond 1985 op het Vestje, nummer 59, een oud huisje. In 1987 in de Zandstraat, de achterbouw van de politie nu.

En voor we zelf bouwden, zaten we in de Nieuwstraat, bij Van Hilst. Dat moet rond 1990 geweest zijn. Daarna zijn we onze heem verloren, en besloten de oud-gidsen in samenspraak met de leiding om zelf een lokaal te bouwen.

Nu zitten de Gidsen sinds 1993 in hun lokaal aan de Kleerroos. Gebouwd met eigen mankracht en door ongelofelijk veel geldinzamelingen, is het lokaal nu afbetaald en eigendom van VZW Vriendenkring.

Sinds 1975 hebben de Gidsen ook een maandelijks boekje: "het Padvindsterke". Dit boekje heeft tot 2014 standgehouden. Sinds kort werken de Gidsen om budgetaire redenen met een website.

Ook verschillende aalmoezeniers hebben de revue gepasseerd. Zo hebben we pastoor Merkx, pater Ligorius (hij is in '46 vertrokken naar Pakistan, gestorven in 1988), pastoor Gysels (was pastoor van de Molekens), pastoor Van Streydonck (later getrouwd), pastoor Van Tilleke, Vic Mangelschots (Pastoor Mol, grote kerk), Jef Heylen, Paul Rom (abt in Vlaanderen, West-Vleteren), Vic Neys.