Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gierle krijgt een beleefwandeling voor mensen met dementie op Wereld Alzheimer Dag

Oude verhalen terug naar boven laten komen en verschillende zintuigen prikkelen, dat is het doel van de dementievriendelijke wandeling die je vanaf vandaag kan doen in Gierle. De rolstoelvriendelijke wandeling is zo opgebouwd dat ze inspeelt op herinneringen en zintuigen van de deelnemers.

Samen met hun wandelpartner kunnen personen met dementie genieten van de zalige plekjes die ze onderweg tegenkomen. De gemeente Lille realiseerde de wandeling vanuit de stuurgroep Dementievriendelijk Lille samen met woonzorgcentrum Lindelo en Regionaal Expertisecentrum Tandem. Niet toevallig lanceert de gemeente de wandeling op 21 september, Wereld Alzheimer Dag.   Schepen voor gezondheid Chiel Danckers (Inzet): “Meer dan 270 personen in onze gemeente kampen met dementie. 9% van alle 65-plussers krijgt te maken met dementie.

Als dementievriendelijke gemeente willen we met verschillende activiteiten dementie bespreekbaar maken en het taboe errond doorbreken. De dementievriendelijke wandeling draagt hiertoe bij. De wandeling helpt bij het ophalen van herinneringen.

Met deze wandeling willen we mensen met dementie en hun naasten de kans geven om samen in beweging en tot ontmoeting te komen.  Samen beleven, herinneringen ophalen en plezier maken: dat is het allerbelangrijkste. In de brochure die bij de wandeling hoort, vind je verschillende vragen die je helpen verhalen naar boven te laten komen.

Je kan QR-codes scannen en zo liedjes van vroeger luisteren zoals ‘Margrietje’ van Louis Neefs. Het parcours van 1,8 km is zorgvuldig bewegwijzerd met herkenbare vergeet-mij-nietjes, voor iedereen hét symbool dat we ons inzetten voor een toekomst zonder dementie en om bewustwording over deze ziekte te vergroten.”

De wandeling is vanaf vandaag elke dag vrij af te leggen. Ze vertrek aan de dagopvang voor ouderen (CADO) in Gierle. De brochure kan je oppikken aan het onthaal in het gemeentehuis, in de CADO of in WZC Lindelo. Je vindt ze ook online op www.lille.be/dementie.

Deel dit artikel