De lange wachtrijen van vluchtelingen uit Oekraïne doen bij veel mensen in ons land een vloedgolf aan solidariteit opborrelen.

Om die mee te helpen stroomlijnen, lanceert Give a Day een online hulpplatform waar lokale besturen, verenigingen en burgers elkaar kunnen vinden bij de organisatie van de hulp en vrijwillige inzet, die broodnodig zal zijn.

Onze gemeentes voor Oekraïne

Het hulpplatform was begin deze week nog niet goed en wel gelanceerd, of de eerste vragen verschenen al. Momenteel wordt er sterk gezocht naar tijdelijke opvang voor vluchtelingen.

De eerste vragen naar opvangplekken vanuit lokale besturen staan dan ook al online, onder meer bij Kraainem, Elsene, Hannuit en Laken. Naar verwachting zal dit de komende weken sterk toenemen bij verschillende steden en gemeenten in heel België.

Bart Wolput, directeur Give a Day: "Ik kreeg al vrij snel telefoontjes van onze partnergemeentes, en we hebben geen moment geaarzeld om ons platform klaar te stomen voor wat er nu op ons afkomt.

De ervaring tijdens de coronacrisis komt ons goed van pas. Meer dan 240 gemeenten gebruikten toen ons hulpplatform, 40.000 vrijwilligers registreerden zich en 22.000 hulpvragen werden beantwoord.

We hebben dat hulpplatform nu in onze databank geïntegreerd, want daar zitten al 66.700 vrijwilligers in die zich aangesproken kunnen voelen. Hopelijk laait de solidaire vlam nu nog eens zo hoog op, want het zal nodig zijn."

Niet alleen nood aan opvang

Hoewel de focus momenteel op opvang en crisishulp ligt, zullen er op andere vlakken nog veel hulpvragen bijkomen: om op langere termijn te helpen zoeken naar behuizing, kinderen mee op te vangen, Nederlands te oefenen en mensen wegwijs te maken en een warm onthaal te bieden.

Lokale besturen en verenigingen kunnen nu al dat soort hulpvragen en vrijwilligersvacatures op het platform beginnen te posten.

Burgers die hun steentje willen bijdragen, kunnen zich registreren en ingaan op die vragen. Daarnaast vinden ze andere mogelijkheden om te helpen of te doneren op https://www.giveaday.be/nl-be/onze-gemeentes-voor-oekraine

Over Give a Day

Give a Day verbindt burgers, scholen, verenigingen, gemeenten en bedrijven met digitale tools voor vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet, zoals burenhulp. Zo werken alle actoren samen aan maatschappelijke uitdagingen en het realiseren van sociale impact.

Giveaday.be is de grootste vacaturebank voor vrijwillige inzet in België en telt meer dan 66.700 vrijwilligers, 5500 organisaties en 80 Belgische partnergemeentes.

www.giveaday.be