Op 6 en 7 juni vindt het jaarlijks festival Gladiolen in Olen plaats. Het festival kiest resoluut voor properheid en werkt daarvoor samen met afvalverwerker SITA, dé gespecialiseerde afvalpartner voor festival-minnend België. Op het terrein zelf kunnen de festivalgangers (bier-)bekers binnenbrengen op het recyclingverzamelpunt en worden papier en karton, metaal, PMD apart gehouden.

Patrick Heleven, SITA Event Manager en enkele leden van Olense verenigingen houden de inkom-, food- en loungezone volledig zuiver tijdens het festival. Het afval wordt zoveel mogelijk tot grondstoffen voor nieuwe gebruiksgoederen verwerkt.

Tijdens zijn festivalweekeinde op 6 en 7 juni zet Gladiolen in op duurzaam afvalbeheer. Het werkt hiervoor samen met SITA. Dit moet een proper festival helpen realiseren. Daarnaast is het gesorteerd aanbieden van afval de eerste schakel naar een duurzame verwerking en verdere recyclage tot nieuw gebruiksgoed. Dit perspectief staat centraal in het concept van de circulaire economie waar Sita met zijn partners nastreven.

In de circulaire economie is de productieketen gesloten en krijgt afval na verwerking een nieuwe bestemming als secundaire grondstof of energiebron.

Recyclage, vermindering en hergebruik van afval vormen de kernmotieven binnen de visie van Sita. In een circulaire economie worden alle materialen maximaal terug in de productieketen gebracht, zodat we de uitputting van natuurlijke grondstoffen en het uitdijen van ernstige milieuverontreinigingen zoals bijvoorbeeld de ‘plastic soup’ voorkomen,” zegt Patrick Heleven van SITA. Ook Gladiolen is sterke aanhanger van het circulaire idee van SITA. Jo Neefs van Gladiolen zegt hierover:  “Ook in onze organisatie is een duurzaam afvalbeheer prioriteit. Met SITA hebben we hierin de beste partner gevonden die ons helpt om een milieubewust en een proper festival te realiseren. Maar uiteraard start dit alles met de participatie van alle festivalgangers. Laat dit dan ook een oproep zijn om op ons terrein het afval achter te laten waar het hoort.”

De sorteringinspanningen van beide bedrijven zullen zeker hun vruchten afwerpen. Dankzij de vele initiatieven richting circulaire economie zullen blikjes, flesjes of bekertjes na het festival een nieuwe bestemming krijgen. Gerecycleerde PET kan je terugvinden in onder andere fleece picknick dekentjes, slaapzakken, vulling van jassen of T-shirts. Van gerecycleerde HDPE kan men onder andere bussen, opbergbakken en manden. Concreet kan men 670 drankblikjes in aluminium omtoveren tot een volwaardige fiets.

Alle combitickets en zaterdag zijn uitverkocht

Om het comfort en de veiligheid van de bezoekers te verzekeren, worden er niet meer festivalgangers toegelaten dan vorig jaar. De beschikbare combitickets waren in een recordtempo volledig uitverkocht.

De dagtickets voor zaterdag zijn ook volledig uitverkocht.

Royal- en campingtickets zijn enkel beschikbaar via de ticketshop

Gladiolen gaat door op 6 en 7 juni in Olen. Novastar, Clouseau, The Opposites, Levellers, The Sore Losers en nog véél meer namen staan dit jaar op de affiche. En de zon zal stralen.