Het glasvezelnetwerk van Fiberklaar komt definitief naar Geel: meer dan een op de vijf Gelenaren koos voor fiber en na zomerverlof gaat schup in de grond.

Aannemer APK Group start na zomerverlof met werken : gratis fiberaansluiting, zonder abonnementsverplichting, voor inwoners in aansluitbaar gebied
"Fiber to the Home" (FTTH) technologie supersnel en stabiel dataverkeer.

Geel wordt een van de eerste provinciesteden met glasvezel in ons land.

Na een vraagbundelingscampagne waarbij de intekendrempel van 20% Gelenaren die kiezen voor een fiberabonnement ruimschoots gehaald werd, start Fiberklaar na het zomerverlof met de eerste werken.

Fiberklaar werkt daarvoor nauw samen met het lokaal bestuur Geel en een  team van aannemer APK Group dat de werken in goede banen leidt.

Fiberklaar gaat officieel van start met de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Na het uitspreken van zijn ambitie om meer dan tweeënhalf miljard euro te investeren om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van fiber – maakt het nu de locatie van de eerste werken bekend.

Mijlpaal voor Fiberklaar

"We hebben een paar maanden geleden onze ambitieuze doelstellingen gedeeld. Maar plannen en projecties hebben pas waarde als je deze ook kan uitvoeren. We zijn dan ook zeer blij dat in Geel de 20% is gehaald" zegt Rik Missault, CEO Fiberklaar. "Voor ons is het een belangrijke mijlpaal in het verhaal dat we samen met onze partners in Vlaanderen willen schrijven in de komende jaren."

Gratis aansluiting

'Fiberklaar heeft ook goed nieuws voor de inwoners van Geel in het aan te leggen gebied. Vanwege het succes van de campagne biedt het zij die nog geen fiberabonnement afsloten alsnog de kans om tijdens de werken volledig gratis een glasvezelaansluiting te laten installeren.

De inwoners krijgen binnenkort een brief waarin Fiberklaar aankondigt dat aannemer APK Group langskomt om te zien hoe de woningen het beste aangesloten kunnen worden op het fibernetwerk.

Voor bewoners die zich tijdens die onderzoeksfase laten aansluiten op het glasvezelnetwerk is de installatie gratis (normale kostprijs bedraagt €495). Er is daarbij geen abonnementsverplichting, inwoners beslissen zelf of en wanneer ze de switch maken naar internet via fiber.

Op die manier wil Fiberklaar inwoners ontzorgen op lange termijn en vermijden dat er opnieuw infrastructuurwerken, met de nodige ongemakken en kosten, zouden moeten worden uitgevoerd als huishoudens alsnog de switch naar fiber zouden willen maken binnen enkele jaren.

Met een glasvezelaansluiting zitten alle inwoners in het aan te leggen gebied goed voor de toekomst. De capaciteit van zo'n kabel is namelijk virtueel oneindig.

Nauwe samenwerking met aannemer en stadsbestuur Geel

Fiberklaar werkt samen met de aannemer en lokaal bestuur Geel om de werken in goede banen te leiden. Ook tijdens de werken zal er continu overleg zijn om zo weinig mogelijk overlast te creëren.

"Dit project past perfect binnen de ambities van ons stadsbestuur om Geel klaar te stomen voor de toekomst en sneller internet te brengen naar onze inwoners. Een stabiele digitale verbinding is alleen maar belangrijker geworden in deze tijden van thuiswerken. We zijn dan ook zeer blij dat de werken al na de zomer van start kunnen gaan", zegt burgemeester Vera Celis.

De grote interesse in Geel is een extra motivatie voor Fiberklaar om door te gaan op zijn elan. Ook in andere steden startte het met informatiecampagnes en knoopt het bedrijf gesprekken aan met het lokaal bestuur.

Het fibernetwerk van Fiberklaar is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie.

Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.

Wat is fiber?

Fiber is een draad van glas, zo dun als een haar. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in heel korte tijd en over enorme afstanden.

Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor invloeden van buitenaf waardoor er nooit negatief effect is op de datastromen.

Grote voordelen van glasvezel

Oneindige hoeveelheid data - We doen steeds meer dingen tegelijk online: gamen, Netflixen, bestanden downloaden, ...

Met fiber internet kan je met meerdere mensen van je gezin probleemloos samen online zijn tegen lichtsnelheid, met een haarscherpe kwaliteit en zonder haperingen. Fiber kan namelijk virtueel oneindige hoeveelheden data aan en is klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen.

Eigen aansluiting - Met fiber beschik je over je eigen aansluiting. Je hoeft jouw verbinding met niemand te delen en hebt geen last van digitale spitsuren. Zo is jouw verbinding steeds snel en stabiel en krijg je de internetsnelheid die beloofd wordt.

Slimme keuze voor je huis - De altijd betrouwbare lichtsnelheid van glasvezel is daarnaast ongeëvenaard voor zowel het verzenden als ontvangen van gegevens. In tegenstelling tot coax of koperaansluitingen haal je met fiber de primus in huis. Het kan bovendien voor een meerwaarde van je woning zorgen. Een slimme keuze dus.'  Foto Rik Missault, CEO Fiberklaar /N.