Na Noorderwijk en Morkhoven volgt uitrol van glasvezelnetwerk van Fiberklaar nu in Herentals centrum. Vlaams nutsbedrijf werkt hiervoor samen met het lokaal bestuur en aannemer Circet.

- Deze fase betreft een potentieel van 8.500 aansluitingen.
- Wanneer 20% van de inwoners in het aansluitbaar gebied kiest voor de gratis huisaansluiting, wordt het volledig aansluitbaar gebied kosteloos fiberklaar gemaakt
- Glasvezeltechnologie bezorgt inwoners stabiel, onbeperkt en supersnel dataverkeer

De werken in dit nieuw gebied in Herentals gaan effectief van start wanneer 20% zich voor 18 juli inschrijft voor een gratis huisaansluiting.

Met de kosteloze huisaansluiting is de woning klaar om in de toekomst een abonnement af te sluiten bij een van de deelnemende internetproviders om zo te genieten van een supersnelle en stabiele glasvezelverbinding. Meteen overstappen naar die provider is dus niet nodig wanneer de huisaansluiting gerealiseerd is.

Het Vlaams nutsbedrijf Fiberklaar kondigde in september 2021 de uitrol van zijn glasvezelnetwerk aan voor Noorderwijk en Morkhoven. Terwijl de infrastructuurwerken daar volop aan de gang zijn, krijgen de inwoners van Herentals centrum nu ook het vooruitzicht op de fiberaansluiting van Fiberklaar.

Deze stappen kaderen in de ambities om anderhalf miljoen huishoudens te voorzien van een glasvezelaansluiting tegen eind 2018. Het nutsbedrijf heeft voor die plannen een verankerde investering van maar liefst tweeënhalf miljoen euro veil.

Eerste spade bij twintig procent

Net zoals in de eerste fase het geval was, plant Fiberklaar een uitgebreide informatiecampagne over het glasvezeltraject in het centrum van Herentals. Alle vragen rond glasvezel en de mogelijkheid om een woning aan te sluiten op het open netwerk krijgen een antwoord tijdens informatieavonden, informatiepunten en e-mailcampagnes.

"Het enthousiasme van de Herentalsenaren in de eerste fase was groot," zegt Sabina Claes - Communication Specialist Fiberklaar voor de regio. "Veel mensen gaven aan hun woning graag Fiberklaar te maken – zonder daarom per se al meteen een fiberabonnement te nemen bij de deelnemende providers. Daarom maken we nu de keuze om de werken in het centrum aan te vatten wanneer twintig procent zich inschrijft voor een gratis huisaansluiting.

Ze krijgen hiervoor de tijd tot 18 juli 2022 Met die kosteloze aansluitingen kunnen ze in de toekomst, wanneer ze willen, een abonnement afsluiten. Zo zijn ze helemaal klaar voor de toekomst."

In nauw overleg met het gemeentebestuur en aannemer Circet wordt de aanleg maximaal gecombineerd met andere infrastructuurwerken om eventuele overlast tot een minimum te herleiden.

Open netwerk

Fiberklaar ontwerpt, bouwt en beheert een open fibernetwerk in Vlaanderen. Fiberklaar biedt zelf geen internetabonnementen aan, maar het maakt zijn open netwerk toegankelijk voor alle operatoren die via die weg fiberdiensten kunnen aanbieden.

Inwoners kunnen dankzij de gratis huisaansluiting zelf kiezen of en bij welke telecomprovider ze een fiberabonnement nemen voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie.

De "Fiber to the Home" (FTTH) technologie garandeert de nodige stabiliteit en snelheid om ruimschoots te voldoen aan de noden van vandaag en morgen.

Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.

Rik Missault - CEO van Fiberklaar: "We zijn dankbaar om voor de eerste fase door zowel het gemeentebestuur als de inwoners zo warm te zijn onthaald. De samenwerking verloopt dan ook uiterst constructief en nu trekken we die lijn en de kabel door naar het centrum van de stad.

Een stap die volledig past bij de digitale ambities van Herentals. We zijn blij dat we ook hier de inwoners met ons open glasvezelnetwerk toegang kunnen geven tot de nieuwste internettechnologie. Met een gratis huisaansluiting maken ze hun huis alvast klaar voor de toekomst."
www.fiberklaar.be/herentals

Wat is fiber?

Fiber is een draad van glas, zo dun als een haar. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in heel korte tijd en over enorme afstanden. Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor invloeden van buitenaf, waardoor er nooit negatief effect is op de datastromen.

De grote voordelen van glasvezel

Oneindige hoeveelheid data - We doen steeds meer dingen tegelijk online: gamen, films en series streamen, bestanden downloaden, ... Met fiberinternet kan je met het hele gezin probleemloos samen online zijn tegen lichtsnelheid, met een haarscherpe kwaliteit en zonder haperingen.

Fiber kan namelijk virtueel oneindige hoeveelheden data aan en is klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen.

Eigen aansluiting

Met fiber beschik je over je eigen aansluiting. Je hoeft jouw verbinding met niemand te delen en hebt geen last van digitale spitsuren. Zo is jouw verbinding steeds snel en stabiel en krijg je de internetsnelheid die de internetprovider belooft.

Slimme keuze voor je huis - De altijd betrouwbare lichtsnelheid van glasvezel is daarnaast ongeëvenaard voor zowel het verzenden als ontvangen van gegevens. Het kan bovendien voor een meerwaarde van je woning zorgen.'