Met de openstelling van een zuidelijk deel van groeve Schansheide – de zogeheten 'Surfput' – krijgt Mol er een prachtig wandelgebied bij.

Binnen dit project realiseerde Sibelco in samenwerking met Natuurpunt Netebronnen – zij zullen het opengestelde gebied beheren – een unieke uitkijkheuvel.

Deze biedt wandelaars een wijds uitzicht over de zandgroeven, de zandveredelingsfabriek en het omliggende heidelandschap. Via een brug over de Witloop maakt dit nieuwe wandelpad een groene verbinding richting Sluis.

Het nieuwe wandelpad sluit perfect aan op het bestaande knooppuntennetwerk van de Provincie Antwerpen. Zo krijgt het nieuwe wandelpad twee nieuwe knooppunten: 38 nabij de ingang tot het gebied via het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en 18 ter hoogte van de nieuwe voetgangersbrug over de Witloop.

De nieuwe wandelverbinding maakt het eveneens mogelijk om vanaf de brug van Sas IV langs het meer te wandelen richting de nieuwe uitkijkheuvel. Je hoeft dus niet langer voortdurend langs het kanaal.

Ecologische meerwaarde

Het zuidoostelijke deel van de zandgroeve kreeg een ecologische invulling. De oevers werden omgevormd tot heide en schraalland. Een deel van de zandgroeve ontwikkelde zich tot moeraslandschap met jonge en oude rietplaten.

Daardoor groeide dit gebied uit tot een sterke trekpleister voor allerlei vogels. De nieuwe uitkijkheuvel staat centraal in dit mooie natuurdecor. Zowel wandelaars, vogelspotters als rustzoekers kunnen er genieten van de waterpartijen, rietmoerassen en het heideterrein. Naast de uitkijkheuvel wordt nog een vogelkijkhut voorzien.

Spelregels

De openstelling van het gebied gaat samen met enkele spelregels. Het gebied is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Je mag uitsluitend de voorziene paden betreden. Honden blijven aan de leiband.

Zwerfvuil laat je niet achter. Fietsen is niet toegelaten. Zwemmen in de zandgroeve is strikt verboden.

Sibelco plaatste in samenwerking met Natuurpunt verschillende informatieborden met toelichting over de omgeving en de werking van witzandontginning.