U bent hier

GMM19 - Komen en gaan bij Rode Kruis door eerste hitte

Kempen regio
24.06.2019 - 09.44u
Door: Lex Verellen

De hitte heeft de festivalgangers van Graspop Metal Meeting (GMM) in Dessel zondag parten gespeeld. Het was de hele dag een komen en gaan bij het Rode Kruis. "Echte brokken hebben de hoge temperaturen niet gemaakt. Zowel het Rode Kruis als de organisatie was goed voorbereid", zegt interventieleider Rob Bink.In de Antwerpse Kempen werden zondag temperaturen tot 28 graden opgetekend.

"Veel mensen zijn onwel geworden door de hitte. Dat begon al vrij vroeg op de dag. De klachten gingen over duizeligheid, hoofdpijn en braakneigingen", zeggen twee artsen in de medische post van het Rode Kruis. "Doorgaans dienen we hen zout en water toe. Dat volstaat meestal om hen weer op de been te krijgen. Eén persoon hebben we aan een infuus moeten leggen."

Rob Bink was als interventieleider van het Rode Kruis van de provincie Antwerpen drie dagen aan de slag op de festivalweide van Graspop. "Door de hitte waren er zondag meer slachtoffers dan op een gewone festivaldag. Ze kampten bijna allen met hydradatieproblemen. Vanuit het veiligheidsoverleg werd de hele dag gecommuniceerd.

Op grote schermen hebben we de festivalgangers goed geïnformeerd: veel drinken, zonnecrème smeren en een hoofddeksel dragen. Dat heeft effect gehad. Aan de hulpposten van het Rode Kruis werd zonnecrème uitgedeeld. Overal op de weide was drinkbaar water binnen handbereik. We hielden ook een noodrantsoen aan water achter de hand. Dat hebben we niet nodig gehad. Het rampenplan is nooit in zicht gekomen."

Het aantal interventies na drie dagen Graspop stond zondagavond op 2.800. "Dat gaat richting 3.000 tegen het einde van het festival", zegt Bink. "Elf artsen zijn de hele periode in de weer geweest. Dat zijn zowel huisartsen als urgentiegeneesheren. Huisartsen bekommeren zich onder meer om aanvallen van migraine en blaasontstekingen. De urgentiegeneesheren zijn aanwezig voor levensbedreigende interventies."

Van vrijdag tot vandaag/zondag werden dertig festivalgangers afgevoerd naar de regionale ziekenhuizen van Geel en Mol. Niemand van de gewonden verkeerde in kritieke toestand.
Meer nieuws

Windmolens Westerlo en Hulshout : provincie vergunt toch

Hulshout | Westerlo 20.05.2022 - 17.08u

Opheffing rook- en vuurverbod in provincie Antwerpen, maar blijf waakzaam in bossen, natuur

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 20.05.2022 - 10.51u

Eerste besmetting met apenpokkenvirus vastgesteld in ons land

EU | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 19.05.2022 - 23.22u

Griekse componist en muzikant Vangelis (79) is overleden

 Griekse componist en muzikant Vangelis (79) is overleden
EU | Internationaal | Nationaal 19.05.2022 - 18.44u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto