Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Godvergeten - De lijdensweg van Eva, het oudste erkende slachtoffer van seksueel misbruik in de Kerk: "Ik had de priester verleid, zeiden ze"

beeld kerk

"Ik ben oud en mijn dagen zijn geteld, maar ze moeten niet denken dat het weg zal gaan wanneer ik sterf."

In de vierde en laatste aflevering van de VRT Canvas-reeks "Godvergeten" komt Eva aan het woord. Eva was tot vorig jaar het oudste, nog levende slachtoffer van seksueel misbruik in de Kerk. “Ze hebben me opgesloten voor dingen die ik niet heb gedaan.” (VRTNWS)

Aflevering 4  van "Godvergeten" kan je om 21.20 uur op VRT Canvas bekijken. Op VRT MAX kan je ook de vorige afleveringen bekijken. Na de uitzending reageert bisschop Johan Bonny uitgebreid in een extra uitzending van “De afspraak”, om 22.10 uur VRT Canvas.

 

Neem deel aan KUL onderzoek van Leen Deflem naar grensoverschrijdend gedrag in katholieke omgevingen (1950-1989)

"In oktober 2022 ben ik gestart aan een onderzoek naar misbruik in de kerk", zegt Leen Deflem. "Ik ben doctoraatsstudente aan KU Leuven. Mijn begeleiders zijn professoren Dries Bosschaert, Annemie Dillen, Vera Horens. Ik ben op zoek naar personen die ik wil interviewen in het kader van dit onderzoek.

Vandaar mijn vraag of u, indien u in aanmerking komt, bereid bent om met mij in gesprek te gaan?

Onderwerp onderzoek: Dit onderzoek gaat over grensoverschrijdend gedrag (verbaal, fysiek, seksueel, machtsmisbruik,…) van volwassenen tegenover minderjarigen binnen katholieke omgevingen (zoals scholen, internaten, jeugdbewegingen,…) tijdens de jaren 1950-1989.

In dit onderzoek ligt de focus op de ervaringen, ideeën en herinneringen van personen uit een omgeving waarbinnen zulk grensoverschrijdend gedrag plaatsvond.

Doel onderzoek:

"Ik wil onderzoeken hoe mensen denken en hebben gedacht over grensoverschrijdend gedrag dat niet rechtstreeks henzelf, maar anderen overkomen is in Vlaamse katholieke contexten tijdens de jaren 1950-1989", vervolgt Leen Deflem.  "Dit wil ik doen door mensen persoonlijk te interviewen. De uiteindelijke onderzoeksresultaten verwerk ik in educatief preventiemateriaal."

Interviews: "Met dit onderzoek probeer ik zoveel mogelijk verschillende verhalen te beluisteren. Momenteel heb ik 36 personen geïnterviewd, maar ik ben nog steeds op zoek naar extra mensen die met mij over dit onderwerp in gesprek willen gaan.

Hoe ziet een deelname eruit?

  • Eén individueel interview van ongeveer 60 minuten. Dat kan op een plek die u zelf verkiest.
  • Ik heb een lijst met vragen als rode draad voor ons gesprek. Indien u op bepaalde vragen niet wenst te antwoorden, mag u dit altijd aangeven. Voorbeelden van vragen zijn: Heeft u als kind of volwassene geweten van een situatie in een katholieke omgeving waarvan u toen dacht: "Dit kan eigenlijk niet"? Op welke manier werd hiermee omgegaan? Op welke manier werd hierover gepraat? Op welke manier probeerden mensen hier iets aan te veranderen?,…
  • Uw deelname aan het onderzoek is 100% anoniem. Dit wil zeggen dat ik aan niemand zal vertellen dat u heeft meegedaan. De personen/plaatsen waarover u praat, worden ook allemaal vervangen door denkbeeldige namen. Uw verhaal als dusdanig zal ook niet verspreid worden, zodat er niemand is die dit zou kunnen herkennen', besluit Leen.
  • Doe mee aan het onderzoek en neem contact vrijblijvend op Leen Deflem (KUL)  Leen.deflem@kuleuven.be .

Morgen dinsdag 27/9 rond 11u kan je KUL-onderzoekster Leen Deflem beluisteren op Radio1 VRT rond 11u in het druk beluisterd programma "De wereld van Sofie".

beeld kerk

Deel dit artikel