U bent hier

'Goed nieuws : aantal financiële interim vacatures neemt weer toe'

Vlaanderen
28.09.2020 - 15.03u
Door: Mark Jaspers

De afgelopen jaren was de arbeidsmarkt voor financiële interim professionals zeer gunstig.

'De corona-crisis heeft echter voor heel wat onzekerheid gezorgd: veel projecten werden stopgezet of uitgesteld, waardoor interim professionals zonder opdracht kwamen te zitten. Els Van Der Veken, Director bij Walters People België, geeft een update over de arbeidsmarkt voor financiële interim professionals.

Welke veranderingen hebben de afgelopen maanden plaatsgevonden binnen interim?

Els: "Veel bedrijven zijn hard geraakt door de corona-crisis, waardoor ze afscheid moesten nemen van hun flexibele inzet aan personeel. In maart en april kwamen er weinig nieuwe opdrachten beschikbaar doordat interne projecten bij veel organisaties stopgezet of uitgesteld werden.

Dit gaat binnen finance vooral om digitaliseringsprojecten, ERP-projecten en transformatieprojecten; kostbare projecten die op de korte termijn geen direct resultaat opleveren.

Al met al zagen we de afgelopen maanden een verschuiving ontstaan van een schaarste aan interim professionals naar een schaarste aan opdrachten. Waar vanaf de start van de corona-crisis wel extra capaciteit op werd ingezet – en nog steeds - zijn cashflow projecten.

Veel bedrijven zijn erachter gekomen dat hun cashflow nog niet optimaal is ingericht, en aangezien cost control, credit control en business control essentieel zijn in crisistijd, wordt daar nu extra op gefocust, net als op het analyseren van gemaakte en geplande investeringen.

Helaas zien we dat voor deze cruciale ondersteunende functies de meest gegeerde kandidaten niet makkelijk te vinden zijn op de huidige arbeidsmarkt, voornamelijk omdat ze bang zijn het risico te nemen om op dit moment van job te veranderen."

Hoe gaat het nu, en wat verwacht je voor de komende maanden?

"We merken nu dat bedrijven weer vooruit durven te kijken. Door de rust die de zomervakantie gebracht heeft, hebben bedrijven de nodige tijd genomen om hun afdeling kritisch onder de loep te nemen.

Hoe is mijn bezetting, welke veranderingen zijn goed om door te voeren, en wie heb ik daarvoor nodig? Hoewel er zeker finance afdelingen zijn die in hun personeelsbestand op interim basis hebben uitgedund, zijn heel wat interim professionals nog gewoon aan het werk en zien we dat lopende opdrachten ook verlengd worden.

Net in crisistijd is een stevige financiële basis van essentieel belang, en dat begint met een sterk team. Er wordt nu nog nauwkeuriger naar de cijfers gekeken en daarmee neemt de druk op een financiële afdeling toe. De cashflow, financiële data en rapportering moet op orde zijn, wat in een economische down turn een grotere uitdaging is."

Welke sectoren doen het goed en welke minder goed?

"Heel wat KMO's gaan bijvoorbeeld nog vaak denken in termen van budget. Maar wanneer ze te maken krijgen met een personeelstekort, kunnen ze dat vaak niet intern opvangen.

De logistieke sector bleef het heel goed doen. De bouwsector heeft het even moeilijk gehad, maar bouwbedrijven met langlopende opdrachten hebben hun activiteiten snel weer opgepikt.

Ook in de automotive sector, die toch wel zware klappen gekregen heeft, merkten we dat er toch een blijvende vraag is naar finance professionals die zich focussen op cost control en besparingen waar mogelijk.

Werk is er in de meeste organisaties genoeg, maar heel wat werkgevers zijn huiverig voor vaste contracten door de onzekerheden die het corona-virus met zich meebrengt. Dit biedt juist kansen voor interim professionals."

Wat voor nieuwe interim opdrachten komen er nu vooral beschikbaar?

"Projecten die betrekking hebben op accounting, business control en credit control lopen nu vrijwel allemaal door, omdat dit belangrijke speerpunten blijven om grip te houden op de financiële activiteiten.

Daarnaast zien we, zoals in elke crisis, dat er projecten met betrekking tot fusies, reorganisaties, overnames, en herstructureringen worden opgestart. In veel organisaties stond crisis management de afgelopen tijd voorop, waardoor de dagelijkse werkzaamheden minder prioriteit kregen. Nu die weer worden opgepikt, is er direct veel meer werk.

Als de werkdruk te hoog wordt, en dat kan snel gaan in een uitgedunde finance afdeling, dan zullen organisaties zich weer tot interim professionals wenden om verlichting te bieden. Dit kunnen zowel specialisten als generalisten zijn."

Wat raad jij interim professionals aan die nu op zoek zijn naar een nieuwe opdracht?

"Organisaties zijn op zoek naar specialisten die snel toegevoegde waarde kunnen tonen aan de organisatie. Interim professionals kunnen dus best hun technische skills extra in de verf zetten, maar deze ook verder uitbouwen door in verschillende contexten te functioneren.

Kwaliteit leveren is belangrijk om de kans op verlenging zo groot mogelijk te maken, maar ook om referenties op te bouwen om nieuwe opdrachten binnen te halen.

De echte ondernemers kunnen zich nu onderscheiden door een proactieve attitude. De verleiding kan groot zijn om te kiezen voor de veiligheid van een vaste functie, maar dat is iets om echt goed over na te denken.

Ik merk namelijk dat opdrachtgevers twijfelen over de beweegredenen van interim professionals die opeens voor een vaste job solliciteren. Ze zijn bang dat deze mensen weer terug switchen naar interim op het moment dat de economie aantrekt."

Wat adviseer je organisaties die overwegen een interim professional in te huren?

"Voor organisaties is dit hét moment om zeer vaardige interim financials aan te trekken. Het grote voordeel van tijdelijke werknemers is dat ze direct zelfstandig aan de slag kunnen.

We merken op dit moment bij veel bedrijven dat sollicitatierondes voor interim opdrachten volledig online verlopen, van het eerste contact met ons tot de aanvang van interim opdracht zelf.

Interim professionals zijn eraan gewend om snel up en running te zijn, hebben een duidelijk specialisme en zorgen voor hun eigen werkmaterialen.

Neem als organisatie de tijd om te kijken naar wat er allemaal verbeterd kan worden aan processen, en grijp de kans om de geschikte interim professionals aan te trekken."

imageMeer nieuws

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door

Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 25.10.2020 - 19.36u reading time1min

Het nieuwe concept van Kerstmagie mag doorgaan. Dit komt doordat de organisatoren rekening houden met de nieuwe maatregelen en er zelf nog strengere boven op doen. 

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden

Herentals | Kempen regio 24.10.2020 - 12.39u reading time6min

Dat de Coronacrisis heel wat ondernemingen voor bijzondere uitdagingen stelt, is zeer bekend. Dit is dan ook niet anders voor VZW TWERK. TWERK is een maatwerkbedrijf voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) in Herentals.

Huis van het Kind lanceert Pamperpunt

Heist op den Berg 24.10.2020 - 09.50u

Covid : Geel en Mol hotspots

Geel | Kempen regio | Mol | Neteland 24.10.2020 - 07.18u

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen
EU | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 07.01u

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 06.55u

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021
Grobbendonk | Neteland | Vorselaar 23.10.2020 - 23.31u

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 23.10.2020 - 19.33u

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'
Herentals | Neteland 23.10.2020 - 18.08u

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst

Rolmobiel neemt een nieuwe wagen in dienst
Turnhout regio 23.10.2020 - 17.38u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto