U bent hier

Goedkope bivakbus in vast aanbod van De Lijn

Provincie Antwerpen
04.02.2019 - 09.34u
Door: Mark Jaspers

De goedkope bivakbus voor jeugdbewegingen komt in het vaste aanbod van De Lijn. Een proefproject krijgt daarmee na twee jaar definitief vorm. De Vlaamse ministers Ben Weyts (N-VA) en Sven Gatz (Open Vld) hebben de verankering zondagvoormiddag voorgesteld in Dworp bij Beersel.

Vlaams minister van Mobiliteit Weyts en zijn collega van Jeugd Gatz lanceerden in 2017 een proefproject voor jeugdbewegingen om goedkoper met de bus op bivak te gaan. Voordien moesten groepen voor een zogenaamde versterkingsrit minimaal 200 euro per verplaatsing betalen. Zo'n versterkingsrit wordt speciaal voor een jeugdvereniging ingelegd, bovenop de normale dienstverlening.

Die prijs werd verlaagd naar 1,30 euro per reiziger. Tijdens de zomers van 2017 en 2018 maakten ruim 200 jeugdbewegingen dankbaar gebruik van dat aanbod. De formule viel in de smaak: 63 procent van de jeugdbewegingen waardeerde de gebruiksvriendelijkheid en 67 procent apprecieerde het goedkopere tarief.

Een op de drie jeugdverenigingen koos bewust voor de bus om ecologischer te kunnen reizen. "Het proefproject had onmiddellijk succes. In 400 ritten vervoerde De Lijn 15.000 jongeren", zei Weyts.

"De communicatie kon nog beter", stelden de twee Vlaamse ministers in jeugdverblijfcentrum Hanenbos. Reserveringen voor juli en augustus moeten uiterlijk een maand voordien toekomen, zodat De Lijn zich kan organiseren.

Er komt één contactpunt voor de aanvragen. De jeugdverenigingen krijgen meteen een antwoord, waardoor ze zeker zijn dat de registratie goed verlopen is.

De goedkope versterkingsrit richt zich tot grotere jeugdgroepen vanaf dertig personen. De bus van de Vlaamse vervoersmaatschappij brengt de jongeren tot de halte die het dichtste bij de bivakplaats ligt. De totale afstand mag wel niet meer dan vijftig kilometer bedragen. "We willen geen concurrentie voor het spoor creëren", zei Weyts.

Zeven kamplocaties krijgen een tijdelijke bushalte in de zomermaanden. Het gaat om Berkelhove in Vorselaar, De Maat in Mol, Sint-Jansburg in Malle, De Pannenhoeve in Alveringem, De Winner in Pelt, Hanenbos in Beersel en Woutershof in Kinrooi.

Op Oost-Vlaanderen na zijn alle provincies daarmee vertegenwoordigd. De keuze viel op die plaatsen omdat het de grootste kamplocaties in Vlaanderen zijn.

De totale investering bedraagt 70.000 euro. Die wordt netjes verdeeld tussen de twee ministers. "De enthousiaste reacties volstonden om het proefproject definitief te verankeren in het vaste aanbod", stelde Weyts.

"De jongeren die nu op bivak gaan, moeten de vaste busreizigers van morgen zijn. Ons goedkopere groepsbiljet maakt de dienstverlening van De Lijn verleidelijker."

"De verankering van dit goedkoper aanbod van busvervoer past in ons masterplan voor bivakplaatsen", zei Gatz. "Met de maatregel geven we jeugdbewegingen een steuntje in de rug bij de organisatie van hun kamp." (Belga)

imageMeer nieuws

‘Merry Climate Change’: van afval tot designer toy onder de kerstboom!

‘Merry Climate Change’: van afval tot designer toy onder de kerstboom!
Provincie Antwerpen | Vlaanderen 12.12.2019 - 17.18u

Nieuwe vzw voor mensen met een beperking in Lier

Lier regio 12.12.2019 - 17.16u

Vanhout gaat voor Warmste Werf voor Olivia Fund

Vanhout gaat voor Warmste Werf voor Olivia Fund
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 12.12.2019 - 17.11u

Sport Vlaanderen beloont actieve gemeenten

Sport Vlaanderen beloont actieve gemeenten
Geel | Herentals | Hulshout | Kempen regio | Laakdal regio | Turnhout regio | Westerlo 12.12.2019 - 15.59u

Tomorrowland 2020 : 'The reflection of love' - teaser

Tomorrowland 2020 : 'The reflection of love' - teaser
Internationaal | Provincie Antwerpen 12.12.2019 - 15.02u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel 12.12.2019 - 13.39u

Politie zoekt vechtersbaas Reggae Geel

Politie zoekt vechtersbaas Reggae Geel
Geel | Kempen regio 12.12.2019 - 09.20u

Eerste handelszaak in België ontvangt het 'Certificaat Inbraak Veilig'

Eerste handelszaak in België ontvangt het 'Certificaat Inbraak Veilig'
Geel | Kempen regio | Laakdal regio 12.12.2019 - 09.17u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto