Heb jij het gevoel dat je gehucht de laatste jaren anoniemer werd? Ken jij je buren nog? Kan je in je dorp nog naar de bakker, slager, buurtwinkel of op café? Deze en nog veel andere vragen komen aan bod in het traject 'Veerkrachtige dorpen' dat we de komende jaren in elk gehucht lanceren.

Het gemeentebestuur Mol en de provincie Antwerpen gaan samen met dorpsgenoten aan de slag om het gehucht - helemaal op maat - nieuw leven in te blazen. In oktober bijt Gompel als eerste gehucht de spits af.

Een sterk gemeenschapsgevoel leidt tot beter samenleven, tot minder eenzaamheid, tot meer ouderenzorg,...

Dit sociaal weefsel staat in veel gehuchten echter onder druk. Het aantal inwoners neemt toe, mensen kennen hun buren niet meer. Daarnaast zorgen de toenemende vergrijzing en het verdwijnen van lokale winkels voor nieuwe uitdagingen.

Via het project 'Veerkrachtige dorpen' brengen we inwoners samen en bespreken we wat ze nodig hebben om samen een leefbaar gehucht op te bouwen. Je mag verschillende voorstellen doen.

Van dromen naar doen

In Gompel geeft Mol in de week van 20 oktober het startschot voor het project 'Veerkrachtige dorpen'. Door corona zal het eerste participatietraject in Gompel dit najaar deels fysiek en deels digitaal verlopen, zodat elke inwoner van Gompel de kans krijgt om te participeren.

Op 20 oktober vindt een startmoment plaats op het kerkplein van Gompel. Gedurende een hele week krijgen inwoners de kans om de infoborden te bekijken en ideeën en suggesties voor de toekomst van Gompel online of op papier door te geven.

Alle gehuchten in beeld tegen 2025

Het gemeentebestuur heeft de ambitie om tegen 2025 de noden en uitdagingen van de verschillende buurten in onze gemeente te analyseren en een duurzame toekomstvisie uit te werken.

Het project wordt georganiseerd in samenwerking met 'Veerkrachtige Dorpen' van de provincie Antwerpen en een nieuwe gemeentelijke dorpscoördinator. Dit jaar starten we met de gehuchten Gompel en Centrum.

De komende jaren komen ook de andere gehuchten aan bod. De inwoners van de verschillende gehuchten en wijken van het Centrum worden hierbij nauw betrokken.

Samenwerkingsverband

Het project 'Veerkrachtige dorpen' is een samenwerking tussen het gemeentebestuur, Provincie Antwerpen en RURANT vzw.