De Europese Commissie geeft internetgigant Google een recordboete van 2,42 miljard euro omdat die zijn marktpositie misbruikt heeft door eigen producten naar voor te schuiven bij zoekresultaten. Het is de grootste boete aan één enkel bedrijf die de Europese Unie ooit heeft opgelegd.

Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager bestraft Google omdat Google Shopping andere websites te weinig mogelijkheden biedt om hun commerciële aanbiedingen te tonen aan mensen die online zoeken. De resultaten van Google verschijnen systematisch bovenaan.

Google Shopping, dat zijn de gesuggereerde zoekresultaten die je krijgt als je naar een bepaald product zoekt via Google. In die gesponsorde zoekresultaten staan dan producten zoals die aangeboden worden op verschillende webwinkels.

In een reactie houdt Google vol dat het probeert de zoekresultaten zo te verpakken dat de consumenten gemakkelijk kunnen vinden wat ze willen.

"Als je online winkelt, wil je snel en gemakkelijk de producten vinden die je zoekt. En adverteerders willen dezelfde producten promoten. Daarom toont Google deze advertenties."

Het Amerikaanse internetbedrijf zegt dat het de beslissing van de Commissie in detail zal bestuderen omdat het overweegt om ertegen in beroep te gaan. Dat kan, onder meer via het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. (vrt)