U bent hier

Google Translate in je oren 'is nog lastig, maar heeft wel potentie'

Internationaal
09.10.2017 - 03.07u
Door: Herman Gezelle

Het was slechts een klein onderdeel van de ruim anderhalf uur durende presentatie van Google: live vertaling in je oordopjes via Google Translate. Maar dat neemt niet weg dat het enorm tot de verbeelding spreekt en de vraag oproept hoe goed dit werkt.

Kun je straks gewoon een gesprek voeren met die Braziliaanse vriend terwijl je geen Portugees spreekt?

Om te beginnen: de oordopjes werken samen met Googles nieuwste telefoon: de Pixel 2. Ze zijn, net als de AirPods van Apple, draadloos (al hebben de Pixel Buds wel een koord die ze met elkaar verbindt) en maken contact met de virtuele assistent van het bedrijf.

Daarnaast is Google Translate meegeleverd. Dat moet zorgen voor live-vertalingen. Het bedrijf ondersteunt veertig talen, waaronder Nederlands. De oordopjes zijn nog niet verkrijgbaar in de Benelux.

Verder betekent dit natuurlijk dat de computers van Google je gesprekken moeten analyseren om voor vertaling te kunnen zorgen. Tijdens een demonstratie op het podium was te horen hoe twee Google-medewerkers, waarvan een uit Zweden afkomstig was, met elkaar spraken.

Om het te laten werken houd je je vinger op een van de twee oordoppen en spreek je een zin uit. De Pixel Buds vertaalden vervolgens een conversatie van Engels naar Zweeds en andersom binnen enkele seconden.

Zo werken de Pixel Buds in de praktijk

"Business wise is dit natuurlijk een heel interessant verhaal", zegt Egon van den Broek, hoogleraar computerwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. "Het is realtime en je hebt geen extra apparaatjes nodig. Maar als het gaat om spraakherkenning kan ik eigenlijk niet beoordelen of dit echt voor alle veertig talen goed werkt."

Volgens Van den Broek spelen er diverse zaken een rol. "Je merkt het nu al, als je Google Translate via je browser gebruikt, dat niet alles klopt. Op schrift is de context dan nog wel te begrijpen, maar in gesprekken is dat niet te doen. Daarnaast kun je gemakkelijk grapjes of metaforen missen."

Maar Google verzamelt zo ontzettend veel informatie dat het wel een van de partijen is die dit op termijn goed onder de knie zou kunnen krijgen.
Roy de Kleijn, expert kunstmatige intelligentie Universiteit Leiden

Roy de Kleijn, expert kunstmatige intelligentie aan de Universiteit Leiden, sluit zich daarbij aan. "Er wordt hier al decennia aan gewerkt en in de praktijk is dit gewoon niet heel erg makkelijk.

Maar Google verzamelt zo ontzettend veel informatie dat het wel een van de partijen is die dit op termijn goed onder de knie zou kunnen krijgen."

Daarnaast is er volgens De Kleijn binnen de kunstmatige intelligentie discussie over wanneer dergelijke vertalingen op 'menselijk niveau' liggen.

"Experts zijn te verdelen over twee kampen: de ene groep zegt dat je voor het begrijpen van taal een computer op menselijk niveau nodig hebt. En daar zijn we nog lang niet.

De andere groep zegt dat als je maar genoeg informatie voedt aan een computer je daar vanzelf komt en dat moment dus veel sneller bereikt." (cnet-noss)

imageMeer nieuws

Bocciaspeler Kenneth Verwimp (24) is overleden: "Waar je ook bent, Kenneth, het ga je goed!"

Bocciaspeler Kenneth Verwimp (24) is overleden: "Waar je ook bent, Kenneth, het ga je goed!"
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen | Westerlo 20.11.2017 - 16.58u

Steenweg op Beerse/Merksplasseweg (N132) vanaf woensdag 22 november opnieuw open

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 20.11.2017 - 16.56u

IDee Producties maakt cast ‘Ule’ bekend!

IDee Producties maakt cast ‘Ule’ bekend!
Geel | Neteland 20.11.2017 - 16.53u

Onvoorwaardelijke zorg voor kinderen is noodzaak voor beter toekomstperspectief

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.11.2017 - 16.42u

Lille en Eandis nemen de 1e publieke laadpaal voor elektrische wagens in gebruik

Lille en Eandis nemen de 1e publieke laadpaal voor elektrische wagens in gebruik
Kempen regio | Lille | Vlaanderen 20.11.2017 - 16.10u

Ex-Wimbledon-winnares Novotna overlijdt op 49-jarige leeftijd

Ex-Wimbledon-winnares Novotna overlijdt op 49-jarige leeftijd
Internationaal | Vlaanderen 20.11.2017 - 11.53u

E313 : 2 zwaargewonden na aanrijding in Grobbendonk

Grobbendonk | Neteland | Vlaanderen 20.11.2017 - 11.47u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto