Streekplatform Kempen en studenten slaan handen in elkaar. Eén op drie Kempense werkzoekenden is ouder dan vijftig jaar (in Vlaanderen gaat het om 28%). In 2016 ging het gemiddeld om 5.754 werkzoekenden in de 29 gemeenten van het Streekplatform Kempen.

Reden genoeg voor de Kempense sociale partners om te blijven inzetten op een verhogen van de werkzaamheid van ouderen in de regio. Onder de vlag '(G)Oud brengt op' werken Voka - KvK Kempen en ACV Provincie Antwerpen samen om niet alleen meer ouderen aan de slag te krijgen, maar ook meer ouderen aan de slag te houden met werkbaar werk.

'We zien de werkzaamheidsgraad van ouderen jaar na jaar groeien[1], maar hinken als regio nog achterop in Vlaanderen. Daarom zetten we in op twee sporen om de groei te versterken, nl. instroom van oudere werkzoekenden en retentie. Meer vijftigplussers aan de slag krijgen is een belangrijke manier om de werkzaamheidsgraad te doen groeien. Maar ervoor zorgen dat oudere werknemers die aan de slag zijn, dat ook kunnen blijven, heeft ook een belangrijke impact.'

Samenwerking met studenten sociaal werk – Thomas More

Vandaag verheugen de partners van Streekplatform Kempen zich over de samenwerking met studenten uit het tweede jaar sociaal werk bij Thomas More. De studenten zullen komend semester mee uitvoering geven aan het project (G)Oud brengt op. Ze gaan als volwaardig lid van het projectteam mee aan de slag om meerwaarde te bieden bij de leertrajecten rond cao 104 en de ontmoetingen m.b.t. instroom.

Deze samenwerking biedt een win-win voor alle partijen. De studenten krijgen een unieke inkijk in het werving- en selectieproces en in de tewerkstelling van oudere werknemers. En de frisse blik van de studenten biedt verrijkende inzichten in verdere disseminatie van het project van (G)Oud brengt op.

"Bij onze stages merkten we dat leeftijd toch een factor is wanneer bedrijven aanwerven, al dan niet bewust. Ook werkbaar werk is een maatschappelijk relevant thema waarmee we graag aan de slag gaan."

Instroom

De Kempense partners gaan, via ontmoetingen tussen werkzoekenden en bedrijven, na welke de succesfactoren zijn bij de tewerkstelling van ouderen. We stellen onder meer de volgende vragen: Wat maakt dat een bedrijf kiest voor een ervaren medewerker? Waarom kiest een vijftigplusser voor uw bedrijf? Welke tips en tricks hebben werkzoekenden voor bedrijven om hun aanwervingsbeleid nog aantrekkelijker te maken voor oudere werkkrachten? Welke aandachtspunten geven bedrijven mee aan werkzoekenden om hun kandidatuur te versterken?

Retentie

Ook gaan we aan de slag met cao 104. Deze cao is onderwerp van sociaal overleg op bedrijfsniveau en bevat een actieplan om de tewerkstelling voor oudere werknemers in het bedrijf te behouden en in het beste geval de werkbaarheid te verhogen.

'Behouden en aantrekken van goede werkkrachten is voor ieder bedrijf cruciaal. Met de WELT[2] trajecten zet Voka sterk in op werkbaar werk. '(G)Oud brengt op' sluit hier naadloos op aan en brengt verdieping, want onze bedrijven werken uiteraard ook met de talenten van vijftigplussers.'

Meer info

Contacteer Kim Nevelsteen, stafmedewerker Streekplatform Kempen, 0473/55 00 27