Provinciaal Groendomein Prinsenpark viert dit jaar zijn gouden jubileum. Het domein werd 175 jaar geleden door Leopold I aangekocht en omgevormd tot een prachtig landschapspark.

In 1972 kocht de Provincie Antwerpen het 'Prinsenpark'. Intussen is het domein flink uitgebreid en uitgegroeid tot een uniek natuurgebied dat gericht is op natuurbeleving en educatie. Het nieuwe bezoekerscentrum biedt moderne accommodatie, het is het ideale vertrekpunt voor wandelingen en activiteiten in het Prinsenpark. Met een hele rits evenementen belooft het feestjaar een voltreffer te worden.

Park met een koninklijke geschiedenis

De geschiedenis van het Prinsenpark gaat al terug tot 1847. Gemeenten werden toen verplicht tot ontginning van de vele woeste gronden die er waren, of ze te verkopen. Koning Leopold I kocht in 1852 meer dan 500 ha grond aan, verspreid over de gemeentes Retie, Dessel, Geel en Mol.

Midden in het domein bevond zich het huidige Prinsenpark. Er werd een fraai landschapspark aangelegd met bijzondere boomsoorten, slingerende wegen en een ringweg. Aan een open plaats moest een koninklijk kasteel verrijzen. Dit is er helaas nooit gekomen, maar de prachtige omgeving bleef behouden.

In 1950 besloot koning Boudewijn over te gaan tot de verkoop van het koninklijke domein. De verkoop van de gronden zorgde voor versnippering. In 1971 kocht de provincie 126 ha van het 'Park van Retie'. Gelet op de historische achtergrond gaf de bestendige deputatie het domein de naam 'Prinsenpark'. Door latere verwervingen kon het domein flink worden vergroot. Tegenwoordig telt het Prinsenpark 215 ha.

Voor de toekomst is een uitgebreid beheerplan opgesteld. Het park wil evolueren naar een gemengd bos met meer soorten bomen van uiteenlopende leeftijden. Er is ook veel aandacht om de heiderestanten te behouden en uit te breiden. Biodiversiteit is erg belangrijk.

Feest in het Park op 12 juni

Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan staat er heel wat op stapel in het domein, met als absolute topper 'Feest in het Park' op zondag 12 juni. Die dag viert het Prinsenpark met optredens, een hele rits leuke activiteiten, muzikale omkadering en een hapje en drankje.

Het domein plant nog het ganse jaar door toffe activiteiten waarop iedereen welkom is.

De Prinselijke Vijverroute, die de mooiste plekjes en vijvers van het domein verbindt, is genomineerd voor 'Wandeling van het Jaar 2022'. Van mei tot september is er langs de route een fototentoonstelling in het bos. Foto's uit het verleden komen zo terug tot leven in het oorspronkelijke decor.

Voor fietsliefhebbers heeft het Prinsenpark een fietsfotozoektocht uitgewerkt langs de Prinsjesroute. Tot begin september kunnen fietsers foto's verbinden aan een bepaalde plaats en een prijs in de wacht slepen.

De jongste bezoekers worden dit jaar extra in de watten gelegd met o.a. een zomerzoektocht en na het succes van vorig jaar een echte zomerwerking voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Er is ook volop speelplezier in de grote zandbak en amfitheater voor het bezoekerscentrum en de speelroute langs verschillende speelzones.