De Europese Commissie heeft vandaag een rapport gepubliceerd waarin ze de lidstaten oproept de nodige controles uit te voeren bij het afgeven van paspoorten en verblijfsvergunningen aan niet-EU-burgers. Tom Vandenkendelaere (CD&V), lid van de Tax3-commissie, wees reeds meermaals op de gevaren verbonden aan deze zogenaamde 'Gouden visa'-programma's:

"In ruil voor grote investeringen of aankopen van vastgoed krijgen rijke niet-EU burgers een paspoort of visum een Europees land. Voor landen als Cyprus en Malta was dit, na de financiële crisis, een makkelijke manier om de schatkist wat te vullen of investeerders aan te trekken. Keerzijde van de medaille: eens voet aan wal in het Schengengebied kregen deze rijke nieuwkomers meteen toegang tot de rest van de zone. Los van de factor veiligheid, stel ik mij daar ernstige ethische vragen bij."

De Europese Commissie richt nu een werkgroep op om de zaak uit te spitten.

"Dat de Commissie eindelijk fatsoenlijk aandacht besteedt aan het fenomeen is een goede zaak. Het is belangrijk dat men alle aspecten in kaart brengt. Ik heb bijvoorbeeld zelf de Commissie al gewezen op de druk die dergelijke klasse-migratie legt op de plaatselijke vastgoedmarkt. Er duiken ook nieuwe vormen op van 'Gouden Visa'-regelingen. Portugal veranderde het geweer van schouder en spreekt voortaan van 'Groene Visa'. Te verkrijgen na investeringen in ecotoerisme of hernieuwbare energie. De verpakking is wat mooier maar in de grond blijf ik dezelfde bezwaren hebben rond veiligheid en ethiek. Waar de centen ook voor worden gebruikt, het blijft een vrijbrief voor de EU en kan aanleiding geven tot fraude en witwaspraktijken. Je kan de procedure alle kleuren van de regenboog geven, er blijft een reukje aanhangen. Ook daarover heb ik bij de Commissie om meer uitleg gevraagd."