U bent hier

Gouverneur : 'Aantal doden en zwaargewonden door verkeer gaat helemaal de verkeerde kant op'

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
11.09.2017 - 17.01u
Door: Herman Gezelle

'Hoeveel (jonge) mensen willen we nog offeren op het altaar van koning auto?', vraagt provinciegouverneur Cathy Berx zich af.

'Voor alles leven wij intens mee met de familie, vrienden en vriendinnen van Gilles Dierckx en Julie Roelens die dit weekend werden doodgereden door dronken chauffeurs die bovendien vluchtmisdrijf pleegden. Zoveel dromen en plannen van jongeren, ouders, vrienden en scouts die brutaal worden afgebroken door –alweer- dronken chauffeurs.

Het is intriest.'

'In 2016 waren er in de provincie Antwerpen maar liefst 57 dodelijk verkeersslachtoffers te betreuren.

Tot en met juli van dit jaar verloren al 40 mensen het leven in en door het verkeer in de provincie Antwerpen. De cijfers van augustus zijn pas over enkele dagen en die van september pas half oktober bekend, maar lijken nu al dramatisch. Kortom, als de cijfers zich zo doorzetten, tellen we dit jaar meer dan 10 dodelijke verkeersslachtoffers meer dan vorig jaar.

Ook het weekendverkeer blijft een akelig hoge tol eisen.

Tot en met juli 2017 vielen er al 11 dodelijke verkeersslachtoffers tijdens de weekends in onze provincie. De weekends van augustus en de eerste helft van september waren ronduit dramatisch. Officiële cijfers van deze periode zijn binnenkort beschikbaar, maar het aantal dodelijke weekendverkeersslachtoffers is nu al ongeveer even hoog als in het hele jaar 2016 (19).

Het is om radeloos en moedeloos van te worden. Hoeveel (jonge) mensen willen we nog offeren op het altaar van koning auto en bestuurders onder invloed en/of te snel rijdende chauffeurs?

Meer dan eens wordt duidelijk dat veel controleren en de pakkans verhogen helaas niet volstaan. Immers, in de periode januari tot en met juli 2017 werden er ongeveer 50 000 alcoholtesten méér uitgevoerd dan in dezelfde periode in 2016.

Een mentaliteitswijziging en veel meer sociale controle blijven noodzakelijk. Ook daar kunnen we, hoe cruciaal ook, helaas niet op blijven wachten.

Meer dan eens wordt duidelijk dat bijkomende strenge maatregelen dringend en noodzakelijk zijn. Maatregelen die het materieel onmogelijk maken om nog langer een auto te besturen wanneer men onder invloed is.

Een alcoholslot en automatische snelheidsbegrenzer voor elke auto zijn het absolute minimum.

Tegelijk blijven we inzetten op veel controles en blijft de oproep: drinken en rijden gaan niet, gaan nooit samen, grijp in wanneer een persoon onder invloed de baan op wil, vraag aan wie alcohol bestelt of hij/zij met de auto is en wijs hem/haar op zijn/haar verantwoordelijkheid.

Immers, veel belangrijker dan cijfers en statistieken zijn de tragedies en voor altijd gebroken levens van ouders, broers, zussen, vrienden voor wie het leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

We delen in het verdriet. Maar dat volstaat niet', besluit provinciegouverneur Cathy Berx. (pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto