Vandaag stelt het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw risicocode geel in voor provincie Antwerpen. Sinds 24 april was code oranje van kracht omwille van het zeer hoge brandgevaar in onze natuur- en heidegebieden en bossen.

Het rook- en vuurverbod dat gouverneur Cathy Berx diezelfde dag invoerde, wordt vandaag opgeheven. Wel blijft alertheid en waakzaamheid aan de orde. Het is nog steeds droog in de natuurgebieden, en daardoor blijft er verhoogd gevaar voor natuurbranden.

Op 24 april kondigde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) code oranje af voor de provincie Antwerpen omwille van het hoge brandgevaar in onze natuur- en heidegebieden en bossen.

Gouverneur Cathy Berx stelde diezelfde dag een rook- en vuurverbod in voor deze gebieden, en een verbod op kampvuren op het volledige grondgebied van provincie Antwerpen.

Nu het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw overschakelt op risicocode geel voor de provincie, tekent gouverneur Cathy Berx vandaag een politiebesluit om het rook- en vuurverbod van 24 april op te heffen.

Risicocode geel

Vanaf vandaag geldt code geel voor onze provincie. Dat betekent dat er nog steeds gevaar is, en dat voorzichtigheid nog steeds aan de orde is. De natuur is nog steeds droog, wat het risico op natuurbrand vergroot.

Gouverneur Cathy Berx: "Het blijft ten zeerste aangewezen om in bossen, natuur- en heidegebieden steeds de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen met betrekking tot alles wat vuur kan veroorzaken. Er blijft een verhoogd risico op brand in natuurgebieden en elders.

Blijf daarom altijd waakzaam en voorzichtig, en mijd alles wat vuur kan veroorzaken in het bijzonder in of nabij bos-, heide- en natuurgebied, zoals sigaretten, smeulende assen, kampeervuurtjes, maar ook open vuurkorven in het bijzonder nabij bossen, natuur- en heidegebied".