U bent hier

Gouverneur Cathy Berx springt op de motor

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
27.03.2022 - 19.09u
Door: Herman Gezelle

Gouverneur Cathy Berx sprong vandaag in Brasschaat achteraan op de motor om te wijzen op het belang van een goede rijopleiding, een opfrissing van de vaardigheden en aangepaste beschermkleding.

Aanleiding was de Dag van de Motorrijder, georganiseerd door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

Vorig jaar werden in Vlaanderen 1.138 letselongevallen met motorrijders geregistreerd, goed voor 5,4 % van alle letselongevallen. Daarbij kwamen niet minder dan 30 motorrijders om het leven en raakten er 1.092 gewond.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de politie. Motorrijders maken daarmee 4,3 % van alle gewonden en 10,3 % van alle verkeersdoden in 2021 uit.

"Motorrijders zijn oververtegenwoordigd in de ongevallencijfers", stelt Antwerps gouverneur en voorzitter van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid Cathy Berx vast.

"Deze cijfers bewijzen hoe cruciaal dit initiatief en deelname eraan zijn. Een goede rijopleiding, een opfrissing van je vaardigheden - bijvoorbeeld in de lente als je je motor van stal haalt - en goede beschermkleding zijn letterlijk van levensbelang.

Door hun inzet en engagement helpen de rijinstructeurs van Campus Vesta, VSV en de deelnemende politiezones levens redden en handicaps vermijden."

Veiligheidsopleidingen

Campus Vesta, het provinciale centrum voor veiligheidsopleidingen in Ranst, organiseert al sinds 2004 doorgedreven opleidingen voor politiemotards in de provincie Antwerpen. Bovendien geeft het opleidingscentrum ook opfrissingsdagen voor brevethouders.

Gouverneur Cathy Berx wordt door Campus Vesta-docent Marc Willems gewezen op een foutje. Je moet bij dit soort manoeuvres blijven kijken naar de middenstip.

De ervaren politiemotards en docenten van Campus Vesta hadden voor de Dag van de Motorrijder samen met politiezone Brasschaat en politiezone Voorkempen op het militair domein in Brasschaat een behendigheidsparcours uitgestippeld waar voor de gelegenheid ook niet-politionele motorrijders hun rijvaardigheid konden komen testen.

Volgens docent Marc Willems (PZ Voorkempen) bij wie Cathy Berx op de motor mocht meerijden, heeft de gouverneur de juiste 'feeling'.

Toch denkt de gouverneur er niet aan om ooit zelf met de motor te rijden. "Ik vrees dat ik daarvoor te klein van gestalte ben. Bovendien fiets en stap ik veel liever."  Foto Campus Vesta.

Relevante artikels

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto