De Gouverneur vaardigt algemeen vuur- en rookverbod uit voor natuurgebieden in provincie Antwerpen, kampvuurverbod in hele provincie.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigde verleden week code oranje af voor de provincie Antwerpen.

Omdat het erg droog is in onze natuur- en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er erg groot.

Code oranje zal wellicht enige tijd van toepassing blijven, omdat er ook de komende periode weinig tot geen neerslag verwacht wordt.

Daarom geldt er vanaf vandaag opnieuw een rook –en vuurverbod in deze gebieden. Omdat het ook elders in de provincie droog en brandgevaarlijk is, zijn kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie verboden. Van 3 april tot 4 mei was er al een eerste keer zo'n verbod ingesteld in onze provincie.

Wat betekent code oranje?

ORANJE: Hoog gevaar. Wees voorzichtig!

Als er een brand uitbreekt rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

Een rook –en vuurverbod in natuurgebieden, open vuren overal verboden

Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen : "Aan al wie tijdens het lange en zonnige weekend buitenkomt en zal genieten en ontspannen in de natuur: doe dat verstandig en op veilige afstand, met maximale aandacht voor de maatregen die van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus.

Bovendien vraag ik aan iedereen om extra waakzaam en alert te zijn voor vuur in de natuur. Zorg goed voor jezelf, voor anderen, én ook voor onze bossen en heide –en natuurgebieden."  Foto BW/ archief N.