De provinciegouverneur van Antwerpen schorst het meerjarenplan (MJP) van het stadsbestuur dat eind 2013 werd goedgekeurd. Een ‘rekenfoutje’ van 2,5 miljoen euro maakt dat het gemeentebestuur een deel van haar huiswerk opnieuw mag maken.

Het meerjarenplan is zowat het belangrijkste document van het gemeentebestuur van de hele legislatuur. Het bepaalt in detail wat de gemeente de komende zes jaar plant te doen en hoe het dit zal betalen. Aan het einde van de rit moet de rekening kloppen.

Boekhoudkundige kunstgrepen : rekenfout van 2,5 miljoen euro

Zeer kort gezegd komt het erop neer dat de gouverneur niet akkoord gaat met de manier waarop  de stad het zogenaamde ‘gecumuleerd budgettaire resultaat vorig boekjaar’ heeft berekend. Dat is zeg maar hoeveel geld men in kas heeft om in 2014 te starten. Daarin zat dus een rekenfoutje van zo maar even 2,5 miljoen euro. Om de rekening alsnog te doen kloppen, zal de gemeenteraad van volgende week dinsdag 11/3 moeten instemmen met enkele boekhoudkundige kunstgrepen.

Gouverneur geeft Jan Bertels (Sp.a) rode kaart

N-VA-fractievoorzitter Kathleen Laverge: “Het college spreekt over een ‘technische rechtzetting’. Van een eufemisme gesproken. Een gouverneur schorst geen meerjarenplan omwille van een prul. Wij vinden het straf dat het stadsbestuur er niet in slaagt om het belangrijkste document van de hele zes jaar correct op te stellen. In nagenoeg alle Vlaamse gemeenten lukt dit zonder enig probleem, in Herentals dus niet. Sp.a-schepen van financiën Jan Bertels krijgt hier een rode kaart van de gouverneur. Zijn politieke verantwoordelijkheid als bevoegd schepen is duidelijk.”

Enkel plaats voor bescheidenheid

'N-VA Herentals gaat hier geen drama van maken. Een enorme ramp is dit niet. Het is niet zo dat Herentals er plots financieel veel slechter voor staat, dat wordt ook niet beweerd. Wel hopen wij dat onze stad in de toekomst bespaard blijft van dergelijke blamage en dat verder toezicht door de gouverneur niet nodig is. Hopelijk leert het stadsbestuur hier een belangrijke les. Enkel bescheidenheid is hier op zijn plaats', aldus Kathleen Laverge N-VA-fractievoorzitter.   Foto's archief Nnieuws.