De stad Herentals werkt al enkele jaren samen met het OCMW Herentals aan een verregaande integratie van beide organisaties.  In 2015 hebben de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de visienota hierover goedgekeurd.

Sindsdien werden in heel de organisatie teams in logische clusters bijeen gebracht. 

Decreet : gemeenten en hun OCMW moeten één organisatie worden, één management

Het resultaat van deze integratie zal voor de Herentalsenaar een sterke, performante en klantgerichte organisatie zijn. Deze integratie is het gevolg van het Vlaamse Decreet Lokaal Bestuur, dat stelt dat gemeenten en hun OCMW één organisatie moeten worden.

Dit betekent niet alleen dat de verschillende diensten van de stad en het OCMW samengevoegd en geïntegreerd worden, maar ook dat het management wordt ééngemaakt.

Om de eenheid van leiding te realiseren hebben beide secretarissen in overleg met de bestuurders een voorstel uitgewerkt waarbij werd afgesproken dat Dirk Soentjens algemeen directeur en Tanja Mattheus adjunct algemeen directeur wordt van de nieuwe organisatie. Op het ogenblik dat Dirk Soentjens met pensioen gaat, uiterlijk vanaf 2023, zal Tanja Mattheus hem opvolgen als algemeen directeur.

Op 5 juni 2018 heeft de gemeenteraad de functieomschrijving en de voorwaarden voor de invulling van de functie van adjunct algemeen directeur goedgekeurd. Deze regeling houdt in dat Tanja Mattheus, die in contractueel mandaat als secretaris was aangesteld, de functie van adjunct algemeen directeur in statutair mandaat kan invullen. 

Voor de statutaire invulling van de nieuwe functie werd bepaald dat Tanja Mattheus een examen moest afleggen. Uit het eindproces-verbaal van de selectieprocedure blijkt dat Tanja Mattheus 'geslaagd is voor deze selectieprocedure en dat ze geschikt is voor de functie'.

Gouverneur schorst gemeenteraadsbeslissing over functiebeschrijving en voorwaarden van adjunct algemeen directeur

Gisteren dinsdag ontving het stadsbestuur een brief van provinciegouverneur Cathy Berx, waarin ze het besluit van de gemeenteraad van 5 juni 2018 over de functiebeschrijving en de voorwaarden van adjunct algemeen directeur schorst.

Omdat de gevolgen en draagwijdte van de schorsing niet duidelijk zijn en omdat het Decreet Lokaal Bestuur voorschrijft dat een beslissing moet genomen worden over de ambtelijke leiding voor 1 augustus 2018, heeft de gemeenteraad de aanstellingen van algemeen directeur en adjunct algemeen directeur goedgekeurd.

Het stadsbestuur bereidt op dit moment juridische stappen voor om de schorsing van de beslissing van 5 juni ongedaan te maken, klinkt het in het administratief centrum.

Update : Toch benoemd tijdens gemeenteraad afgelopen dinsdag, misschien naar Raad van State

Dat de gemeenteraad beide voorgedragen ambtenaren (Soentjens als algemeen directeur, en Mattheus als adjunct) dinsdagavond, ondanks het schorsingsbesluit van de provincie tóch in de hun beloofde functies benoemde, heeft zijn reden: de wet zegt dat een beslissing over de ambtelijke leiding moet genomen worden voor 1 augustus 2018.

De late reactie van de provincie zit bij de burgemeester niet gezellig : "We krijgen dit op het laatste moment op ons bord. We gaan nu de door de gouverneur geschorste gemeenteraadsbeslissing van 5 juni extra motiveren en verrechtvaardigen, in de hoop dat ons raadsbesluit dan wél wordt aanvaard.

Mocht dat niet zo zijn, dan heeft de Vlaamse regering nog 30 dagen om de beslissing van onze gemeenteraad te vernietigen. Voor het geval dat ook de minister (Homans) ons ongelijk geeft, bereiden we juridische stappen voor om de vernietiging van ons besluit bij de Raad van State ongedaan te laten maken.'(pp)