Op maandag 16 mei is de tweede fase van de werken in de Diepestraat in Mol aangevangen.
Bij de start van de graafwerken trof de aannemer onder de wegfundering een asbestlaag aan.
Na de vaststelling legde de aannemer de opbraak van de fundering meteen stil en werd de kleine oppervlakte blootgelegde asbest opnieuw afgedekt. Het gemeentebestuur Mol benadrukt dat er nooit risico's waren voor de volksgezondheid. 'Wel moeten we een gespecialiseerde firma inschakelen om de asbestlaag via aangepaste afbraaktechnieken te verwijderen. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de planning en timing van de werken. Alle beslissingen werden genomen in nauwe samenspraak met de veiligheidscoördinator van de werf.'
Tijdens de studie- en ontwerpfase van dit project voerden we grondboringen uit om de samenstelling van de fundering te analyseren. In de Diepestraat gebeurden zes boringen, waarbij er slechts in één boring sporen van asbest werden aangetroffen.
Volgens deze gegevens concludeerde het studiebureau terecht dat het ging om een zeer lokaal probleem, waarvoor in het bestek gepaste maatregelen werden voorzien. Bij de start van de graafwerken bleek dat de asbestlaag onder één rijstrook (even huisnummer, kant parochiezaal) van de volledige Diepestraat aanwezig is.
Waarom asbest onder de fundering?
De Diepestraat ligt op korte afstand van de inmiddels verdwenen asbestfabriek van Balmatt in Donk.
Bij de aanleg van de Diepestraat vele decennia geleden werd - zo blijkt nu - fabrieksafval gebruikt om de fundering extra draagkracht te geven. Deze praktijk dateert uit een ver verleden, maar heeft vandaag heel wat gevolgen.
Zijn er gezondheidsrisico's door deze historische verontreiniging?
Boven de brokstukken in asbest werd nog de gebruikelijke fundering en het uiteindelijke wegdek in asfalt aangelegd. De fundering en het wegdek zijn volledig asbestvrij. In deze situatie bestond er nooit een gevaar dat de diepgelegen asbest in de omgeving vrijkwam.
Asbest is risicovol voor de gezondheid na langdurige en herhaalde blootstelling aan losse, rondvliegende asbestvezels.'
In Sint-Niklaas zijn twee brandweermannen toegetakeld tijdens een interventie. De brandweer werd opgeroepen om te helpen bij een evacuatie van een zieke persoon.
Onderweg liep het mis: een autobestuurder was het niet eens met het rijgedrag van de brandweermannen en werd agressief. (VRTNWS)
In de meeste "duurzame" rietjes van papier, bamboe en zelfs glas hebben onderzoekers PFAS gevonden.
Ook in plastic rietjes zijn die aanwezig. Hoewel de concentratie erg laag is en er dus geen accuut gezondheidsgevaar is, raden de onderzoekers het gebruik van rietjes (behalve die van roestvrij staal) toch af.
Zo kan je volgens hen alvast één bron van blootstelling aan PFAS vermijden. (VRTNWS)
Niefhout blaast nieuw leven in de stationsomgeving van Turnhout met de transformatie van enkele voormalige industriële sites.
De stadswijk zal een thuis bieden aan zo'n 1.500 nieuwe inwoners. Naast de 700 woningen en appartementen, worden onder meer assistentiewoningen, een dienstencentrum, een kindercrèche, een woonzorgcentrum, kantoren, en ruimtes voor buurtondersteunende functies gerealiseerd.
DYAMAND, een nieuwe spin-off van imec en de UGent, lanceert 'eSave' – een oplossing waarmee eigenaars van gebouwen tot 30% kunnen besparen op hun verwarmingskosten
Imec, een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën (Heverlee), kondigt met trots de lancering aan van DYAMAND – een nieuwe spin-off van imec en de UGent.
Nicaragua-ambassadrice Zoila Yanira Muller en César Castalleda, adviseur van de Nicaraguaanse ambassade, bezochten afgelopen week Mol.
Zoila en César kwamen kennismaken met de nauwe stedenband. In het Wereldhuis gaf de voorzitter van het Nicacomité een uiteenzetting over de lopende programma's die we ondersteunen in Santo Tomás en de zomeractiviteiten.
Woonzorgcentrum Home Laarsveld in Geel hield gisteren een herdenkingsviering voor hun tijdens de corona crisis overleden bewoners. In maart 2020 werd het woonzorgcentrum zwaar getroffen door het virus.
Directrice Erika Coosemans : 'Bewoners, familieleden en personeel hebben toen dierbaren verloren in een uitzonderlijke en moeilijke periode. Door de strikte maatregelen toendertijd was het niet vanzelfsprekend om liefdevol en ondersteunend afscheid te nemen.'
Uit de eerste editie van de Modemonitor van Thomas More-hogeschool blijkt dat Vlaamse consumenten informatie missen over duurzame kleding. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe ondernemers consumenten op de juiste manier kunnen informeren over duurzaamheid, lanceert Thomas More de Modemonitor 2.0.
In 2020 startte Thomas More met de Modemonitor. Maar liefst 1700 Vlamingen vulden de eerste editie van de bevraging in.
Wat is duurzaam?
'Toen de vraag van burgemeester Lieven Janssens kwam om deze mensen een ticket te geven om naar nfb te komen kwamen wij op een beter idee', zegt Luc Janssens, organisator.
'Geen enkele manier beter om de Vorselaarse cultuur te beleven dan mee te draaien in ons festival. De mensen kunnen "vrijblijvend" meewerken en op deze manier genieten van de muziek en het hele internationale vrijwilligers gebeuren.
Twee jaar na de overname van de Herentalse vishandel Arijs kan opvolger De Vis Factorij eindelijk vooruitblikken naar een mosselzomer zonder coronabeperkingen.
De eerste levering echte verse Zeeuwse mosselen bodemcultuur komt morgen vrijdag aan. De winkel hoopt dat de traditie van mosselsoupers na de coronacrisis zal heropleven.
Vandaag nam het stadsbestuur de oude archieven over Herentals, Morkhoven en Noorderwijk symbolisch in ontvangst van het Algemeen Rijksarchief, de federale archiefinstelling.
Dit gebeurde tijdens een feestelijke avond in Moktamee, opgeluisterd met een lezingen over de geschiedenis van Herentals. Vooral het nieuws over een onbekende volkstelling en de heksenprocessen trokken de aandacht.