Bij sloopwerken op de hoek van de Fraikinstraat en Augustijnenlaan-Belgiëlaan, net naast het Stadsarchief, zijn 5 skeletten aangetroffen. De arbeiders vonden eerst één skelet en daarna nog 4, allemaal in een soort graftombe. Het gaat om een grafkelder van de paters Augustijnen uit de 17e eeuw.

Een archeoloog en antropoloog kwamen ter plaatse voor onderzoek.  

Het gaat om verdere grondwerken op de site van de gewezen café-fitness No Limits. In de jaren 70 waren in dit pand administratieve diensten van de stad ondergebracht.

De skeletten zijn ondertussen naar een labo gebracht voor verder onderzoek.

Volgens historici vestigden de paters ­Augustijnen zich in 1613 in ­Herentals. De paters verstrekten onder meer onderwijs in de bestaande Latijnse school. Tijdens de slag bij Herentals (28 oktober 1798) werd de toren van het Augustijnenklooster door de Franse soldaten in brand gestoken.

Het kloosterpand brandde grotendeels uit. Daarna keerden de paters Augustijnen niet meer terug naar Herentals. Van het oude klooster blijft alleen nog de ­infirmerie over, op dit moment het Stadsarchief.

Update 16/2 om 14.30u  :

'De constructie waarop we ons nu concentreren bestaat uit 3 graven boven elkaar en 3 naast elkaar', vertelt archeoloog Geert Vynckier van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

'We denken dat de lijkkisten in de constructie geschoven werden en werd de rustplaats dan dichtgemetseld. We zijn die nu één voor één aan het openen en stuitten daarbij al op 3 skeletten.' Donderdag was er even sprake van 5 skeletten, maar dat aantal is ondertussen bijgesteld.

De bouwwerken zouden door het archeologisch onderzoek haast niet verstoord worden.

Foto's : grafkelder en skeletten  - Johan Temmerman/ NNieuws excl.

Op de pentekening : zo zag het Augustijnenklooster eruit in de 17e eeuw - de huidige vindplaats van de grafkelders is rechts vooraan / tekening stadsarchief Herentals.