Grammy Award-winnares Deborah York komt naar Herentals. Vanavond zingt de sopraan samen met Scherzi Musicali in de Begijnhofkerk. Dit concert vindt slecht drie keer dit seizoen in Vlaanderen plaats.  Scherzi Musicali  Il pianto d’Orfeo

De mythe van Orpheus, symbool van verbintenis tussen tekst en muziek, inspireerde meer dan één Italiaanse componist. In Il pianto d’Orfeo overloopt Scherzi Musicali de geschiedenis en de emotionele evolutie van Orpheus. Bariton Nicolas Achten zingt de rol van Orpheus. Sopraan Deborah York kruipt in het personage van Eurydice.

De Britse Deborah York komt voor dit concert speciaal over van Berlijn. Zij zong samen met talloze grote orkesten en kreeg een Grammy Award voor een opname met de London Symphonic Orchestra.

Scherzi Musicali is een beloftevol ensemble, dat zich richt op historische muziek. Oprichter Nicolas Achten begeleidt zichzelf, naar historisch voorbeeld, op instrumenten als de luit, de klavecimbel en de harp. Scherzi Musicali bestaat uit jonge zangers en instrumentalisten die in diverse bezettingen de oude muziek proberen te herontdekken.

De mythische liefdesgeschiedenis van Orpheus en Eurydice is een van de bekendste uit de wereldliteratuur. Apollo schonk Orpheus een lier, en als hij zijn gezang liet horen, kon niemand de goddelijke macht ervan weerstaan. Orpheus trouwde met de nimf Eurydice. Toen zij stierf, daalde hij neer in de onderwereld. Hij nam haar mee terug maar mocht niet naar haar omkijken. Orpheus kon de verleiding niet weerstaan, en Eurydice verdween voor eeuwig.

Nicolas Achten (bariton, harp, theorbe), Deborah York (sopraan), Adrien Mabire (cornet), Varoujan Doneyan (viool), Justin Glaie (viola da gamba), Eriko Semba (lier), Philippe Grisvard (klavecimbel, orgel), Solmund Nystabbak (theorbe)

Toegang: € 18 / € 15 (Vriendenpas) 

Vrijdag 21 november om 20 uur in de Sint-Catharinakerk, Begijnhof.