Bruno Mars is de grote winnaar van de Grammy Awards, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen. Mars kon elk van zijn zes nominaties verzilveren, waaronder die voor beste album en beste song van het jaar. In de belangrijkste categorieën wist slechts één vrouw te winnen: de Canadese Alessia Cara werd de beste nieuwkomer.

Bruno Mars reeg de prijzen aan elkaar met zijn album "24K magic" en het nummer "That's what I like". Op het podium liet hij met een knipoog weten dat hij op 15 jaar al "fantastisch" was. "Ik zong toen in Hawaii liedjes van R&B-schrijvers Babyface, Jam & Lewis en Terry Riley." Voor zijn winnend album liet hij zich inspireren door de sound van de jaren 80 en 90. "Die muziek werd geschreven met niets anders dan plezier... en dát wilde ik alleen maar horen op mijn plaat. Ik wil iedereen zien bewegen en dansen."

Kendrick Lamar steekt Jay-Z de loef af

Andere slokop op de Grammy's was niet "veteraan" Jay-Z, maar Kendrick Lamar. Hij haalde met "Damn" de Grammy binnen voor beste rapalbum. Jay-Z was acht keer genomineerd, maar ging met lege handen naar huis. Hij kon gelukkig "troost" zoeken bij vrouwlief Beyoncé en Blue Ivy Carter. Het koppel bracht hun 6-jarig dochtertje mee naar de show. Lamar stak zijn collega toch een hart onder de riem en riep "Jay for president!". De rapper kreeg uiteindelijk vijf Grammy's, onder meer nog voor beste videoclip en het nummer "Loyalty".

Ed Sheeran wist twee nominaties te verzilveren: die voor beste popalbum met "Divide" en die voor beste pop-optreden met zijn monsterhit "Shape of you". Sheeran zelf woonde de uitreiking niet bij.

De 21-jarige Alessia Cara kan een verrassing genoemd worden: de Canadese won de Grammy voor beste nieuwkomer. Zij was ook de enige vrouw die in een belangrijke categorie met de eer ging lopen. "Al sinds ik klein ben, doe ik net alsof ik een Grammy heb gewonnen en oefen ik onder de douche mijn dankwoord", reageerde ze emotioneel. (VRTNWS)